BIH

Mirsad Dogdić iz Gračanice ogorčen: Za RVI nema mjesta ni da čisti u školi

Dogdić: U rat krenuo sa 17 godina i tri puta ranjavan

H. ČALIĆ

3.2.2018

Prava bura digla se ovih dana u Gračanici zbog slučaja Mirsada Dogdića, 44-godišnjeg ratnog vojnog invalida iz Malešića, za kojeg nema mjesta ni kao za čistača u Drugoj osnovnoj školi Gračanica. Dogdić je kao 17-godišnjak uzeo pušku i otišao da brani BiH, tri puta je ranjavan.

Radio bi sve, samo da njegova porodica, supruga i djeca, imaju koru hljeba.

Bio ložač

Pet godina bio je povremeno angažiran kao ložač-domar u Područnoj školi Lohinja Donja, koja pripada Drugoj OŠ Gračanica. Sada, kad se ukazala prilika za stalno radno mjesto čistača u centralnoj školi, za prekaljenog borca i RVI nema mjesta - nije prošao na bodovanju.

Bolja od njega bila je supruga bivšeg direktora te škole Ifada Kruškića. Paradoksalno je da se u komisiji za bodovanje našao upravo Ifad Kruškić, što je kod Mirsada izazvalo sumnju u regularnost rada komisije.

Uređivao dvorište

- Petu godinu sam radio kao ložač u PŠ Lohinja Donja. Ložio sam, čistio školu, dvorište uređivao kao svoju avliju. Čak sam u centralnoj školi vodio folklornu sekciju, sve samo da bih se dokazao. Čim sam došao na intervju i vidio da je u komisiji Ifad Kruškić, čija se supruga prijavila za čistačicu, sve mi je bilo jasno. Pitam se za koga sam dao svoju mladost, dijelove tijela – govori ogorčeni Dogdić.

Uložio prigovor

Direktor škole Kemal Helić kaže kako je u slučaju Dogdića sve rađeno po zakonu, a nakon što je održana hitna sjednica Školskog odbora, predsjednik Zlatan Ćehajić kazao nam je da je, prema njegovom mišljenju, boodovanje za mjesto čistača rađeno po zakonu, ali je iz Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona zatraženo mišljenje o tome je li u radu komisije bilo sukoba interesa.

Dogdić je uložio prigovor i na bodovanje i na rad komisije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.