BIH

Dunović: Ratni ciljevi su na sceni, a podjela BiH po etničkom principu je evidentna

Političke blokade su nešto što je na političkoj sceni u BiH prisutno već godinama, a posljednjih šest mjeseci došlo je do vrha

Dunović: Građani moraju odlučiti kakvu državu žele

A. TIRO

4.2.2018

Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Političke blokade i građanska odgovornost" održana je danas na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović kazao je da je ova tema organizirana kako bi se vidjelo jesu li blokade dio političke borbe koje se mogu smatrati normalnim, pogotovo u predizbornim periodima.

- Stoji li iza političkih blokada strategija "real politike"? Nastoje li se ostvariti oni ciljevi koji nisu postignuti u ratu, odnosno da se političkim sredstvima ostvare ratni ciljevi. Možemo uočiti da su blokade u skoro svim sferama javnog života. Ukoliko se nastave politički procesi daljeg ostvarivanja političkih sredstava, plašimo se da će u konačnici naša država ići ka dodatnoj destrukciji, a građani prema većem siromaštvu i neizvjesnosti za budućnost - istaknuo je Kulenović.

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH, rekao je okupljenim novinarima da je tema "Političke blokade i građanska odgovornost" zanimljiva jer povezuje dva naizgled odvojena koncepta u jednu temu.

- Političke blokade su nešto što je na političkoj sceni u BiH prisutno već godinama, a posljednjih šest mjeseci došle su do vrha. Ogledaju se u različitim procesima koje vode političke elite, a vrhunac svega je priča oko Izbornog zakona. Svjesni smo da ta priča ide u dva smjera. Prvi predstavlja pravljenje nacionalne homogenizacije u predizbornom procesu, a drugi ide paralelno i ka ostvarivanje ratnih ciljeva političkih elita koje su i u ratu vodile određene procese - kazao je Dunović.

Istaknuo je da ne može ignorirati to što se dešava.

- Ratni ciljevi jesu na sceni, podjela BiH po etničkom principu je evidentna, i procesi koji se vode u pregovorima oko Izbornog zakona jasno nas vode u tom smjeru, samo se političke elite trenutno ne mogu  dogovoriti koji je to model – kazao je Dunović.

Potpredsjednik FBiH je naglasio da je građanska odgovornost neodvojiva od političkih blokada.

- Ona nama svima treba, i u procesu izbora u demokratskim društvima ne postoji etnicitet i teritorijalna podijeljenost. Kod procesa izbora, građani su ti koji prave izbor. Oni nisu više u mogućnosti zbog svih problema koji im se kreiraju da trezveno razmišljaju - kazao je.

Na kraju se osvrnuo i na ovogodišnje izbore na kojima će, kako je kazao, građani odlučiti kakvu BiH žele.

- Građani moraju odlučiti hoće li živjeti život podanika ili će pokušati uzeti stvari u svoje ruke i kreirati političku realnost BiH i budućnost države u kojoj žele da žive - zaključio je Dunović.

(Foto: A. Durgut)


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.