BIH

Načelnik Trnova Berilo priznaje: "Buroj" probio sve rokove, još nije uplatio novac!

Od velikih planova samo ledina

Piše: S. KURT

4.2.2018

Kompanija „Buroj International“ još nije isplatila novac Općini Trnovo za kupovinu zemljišta na kojem će, navodno, jednog dana nići turistički kompleks neviđen u svijetu. Potvrdio je to za „Avaz“ i sam načelnik Trnova Ibrahim Berilo u odgovoru koji smo čekali najmanje dva mjeseca.

Potemkinovo selo

- Shodno Ugovoru o kupoprodaji, kompanija „Buroj International“ do sada je ispoštovala dugove i rokove prema Općini Trnovo – ističe Berilo i dodaje da „prema Ugovoru, još nije isplaćen cjelokupan dug“.



Berilo: Pitajte investitora. Berilo: Pitajte investitora

U septembru 2016. godine u Prečkom polju, ispod Bjelašnice, u Trnovu, svečano je položen kamen temeljac za investiciju, najavljeno je tada, vrijednu 4,5 milijardi KM. Godinu kasnije, naša ekipa na gradilištu je zatekla tek nekoliko radnika. Niko nije htio govoriti šta se dešava, zašto su radovi stali.

Odgovor su u izvještaju dali federalni revizori, koji su otkrili da „Buroj International“, investitor Potemkinovog sela iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ne izmiruje obaveze prema Općini, a da ni općinske vlasti nisu sasvim čiste.

Prema ugovoru, „Buroj“ je Općini trebao platiti 2,03 miliona KM za zemljište te je na ime kapare do 30. avgusta 2016. uplatio 50.000 KM. Preostali dio iznosa (skoro dva miliona KM), „Buroj“ je trebao platiti u roku od 90 dana, a trećinu kupoprodajne cijene u roku od mjesec dana. Ugovor se mogao mijenjati pod „vanrednim okolnostima“, a u potpunosti raskinuti ako „Buroj“ do roka ne plati svoj dio.

Novi rokovi

Kako novac nije stizao, Općinsko vijeće - a načelnik Berilo u tome je imao velikog udjela - izmijenilo je rokove. Berilo je, vjerujući investitorima, izdao 59 urbanističkih saglasnosti.

Novi rokovi predviđali su da do kraja oktobra prošle godine „Buroj“ uplati 629.757 KM, a do kraja novembra i ostatak ugovorene cijene od 1.359.513 KM. Do toga, očito, nije došlo!

Načelnik ne može govoriti o partnerima

- Kada govorimo o detaljima vezanim uz projekt, ja kao načelnik općine, vodeći računa o partnerskim interesima, ne mogu iznositi detalje o daljnjem toku projekta – rekao je za „Avaz“ Berilo i dodao da je Općina, prema Ugovoru, obavezna da poduzima mjere za gradnju odgovarajućih sadržaja komunalne infrastrukture, što i radi.


Nismo dobili informacije kada je i zašto (ako jeste) ponovo promijenjen kupoprodajni ugovor i kada će (ako ikada) „Buroj International“ izmiriti svoje dugove.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.