BIH

Milijani je jedina želja da nađe posao i odškoluje djecu

Krsmanović sa sinovima: Ukinuli joj socijalna davanja

Piše: Lj. LJUBOJEVIĆ

4.2.2018

Život se nemilosrdno poigrao sa Milijanom Krsmanović, slijepom fizioterapeutkinjom iz Bijeljine, majkom troje djece. Njena, bez pretjerivanja možemo reći, borba za opstanak, traje već nekoliko godina.

Trajno oštećenje

Nakon rođenja trećeg djeteta, Milijana je izgubila vid, na desnom oku oštećen joj je 100 posto, a na lijevom oko 90. Ipak, ova hrabra žena u međuvremenu je naučila da se kreće po gradu uz pomoć štapa, a u domaćinstvu joj ovo pomagalo nije ni potrebno.

Krsmanović svakodnevno u školu šalje troje djece, a samohrana je majka nakon što ju je suprug ostavio kad je izgubila vid.

Kaže da joj je posao najpotrebniji kako bi olakšala egzistenciju sebi i djeci Mariju, Marku i Mihajli. Milijana kaže da se i Republika Srpska i lokalna zajednica oglušuju na njene apele.

- Imam trajno oštećenje vida, bez mogućnosti izlječenja. Mene zanima zaposlenje kako bih mogla djecu školovati – ispričala nam je ona.

Završila je Specijalnu školu za slijepe i slabovidne osobe u Sarajevu za zvanje fizioterapeut.

- Čim sam završila školu i položila državni ispit, ukinuta su mi socijalna davanja, jer sam proglašena radno sposobnom osobom. Kao osoba s invaliditetom, nemam gdje ostvariti zaposlenje. Radila sam honorarno u Banji Dvorovi, ali sam i taj posao izgubila - kaže Milijana.

Povremeno radi poneku masažu u privatnim salonima za uljepšavanje, ali i to se dešava rijetko. Troškovi života rastu iz godine u godinu, onako kako rastu i djeca.

Bez reakcija

- Kao da me ljudi ne čuju, kao da previđaju moje apele. Pokazala sam da znam raditi, jer sam radila rame uz rame sa profesionalnim fizioterapeutima, a pacijenti nisu ni primijetili da sam slijepa dok im to nisam rekla - kaže Milijana te dodaje da je sretna, jer su joj djeca dobri učenici.

Velika nepravda

- Moj bivši suprug putem suda zahtijeva da ga djeca trajno oslobode plaćanja alimentacije od 200 KM mjesečno, navodeći kao razlog da je nezaposlen. To je nepravedno prema djeci, ali čekamo odluku suda. Vjerujem u nepristrasnost suda, jer, ukoliko samo meni povjeri izdržavanje troje djece, onda će to biti jedna velika nepravda – dodaje ona.

Doplatak i tuđa njega

Milijana kaže da je pisala molbe skoro svim institucijama u RS i tražila pomoć. Uglavnom je nailazila na zatvorena vrata. Odgovorila joj je jedino Lejla Rešić, ministar za lokalni razvoj, odgovorivši da njeno ministarstvo nije nadležno za njen slučaj.

Trenutno ova porodica živi od dječijeg dodatka od 105 KM i dodatka za tuđu njegu i pomoć od 165 KM, koji neredovno pristiže.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.