BIH

Ministar Jusko za Avaz.ba: Turska delegacija dolazi danas, a sutra počinju razgovori o brzoj cesti Sarajevo-Beograd

Jusko: Nastupamo kao jedan tim

E. MASLO

5.2.2018

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, u razgovoru za Avaz.ba rekao je danas u BiH stiže turska delegacija s kojom će se razgovarati o izgradnji brze ceste Sarajevo – Beograd. 

On je kazao da je Tuzla prioritet broj jedan kada je u pitanju povezivanje kvalitetnom saobraćajnom infrastrukturom te da se Istočna Bosna ne smije ostaviti odsječena.




Dvije rute

- Na sastanku u Istanbulu definirane su dvije rute, jedna preko Tuzle, druga preko Višegrada. Struka je istakla da Tuzla trpi najviše saobraćajno zagušenje, odnosno 22.000 vozila na dnevnoj bazi. Tuzla je bila prioritet da se riješi, tu tezu sam zastupao u proteklom periodu, a kada imate ovakvog investitora to je ispružena ruka. Nikada nismo imali ovakvu ponudu - kazao je ministar Jusko.

Zvanični sastanak s delegacijom Turske zakazan je za sutra.

- Turska delegacija dolazi danas, a danas ćemo imati sastanak na kojem ćemo im iskazati dobrodošlicu. Tema na sutrašnjem sastanku bit će i način finansiranja - rekao je ministar.

Istakao je da će veliku ulogu igrati i entitetska ministarstva.

- Susreti će se nastaviti i u budućnosti. U narednom periodu imam namjeru da sazovem sastanak s kolegama na nivou entiteta, kao što su do sada bili uključena entitetska i državna ministarstva tako ćemo raditi i u ovom slučaju. Nastupamo kao jedan tim. Ovo je jedan projekt koji je definitivno, nakon Koridora 5-C, sigurno jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata kada je u pitanju transportna infrastruktura. Treba dosta stvari spremiti na terenu, obići svaki metar, vidjeti koliko je tunela, koliko klizišta, koliko je privatnog zemljišta, a to bi trajalo dvije godine – izjavio je ministar Jusko.

Ispružena ruka

Ministar je kazao da je ovo ispružena ruka investitora i treba biti iskorištena.

- Ministarstvo se u potpunosti stavilo na raspolaganje u ovom projektu. Rekao sam ministru Arslanu u telefonskom razgovoru da bezrezervno može računati na našu saradnju i pomoć. U interesu nam je da u ovom momentu, ono što nam je došlo kao ponuda iz Turske, u potpunosti bude iskorišteno - kazao je ministar Jusko za naš portal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.