BIH

Svjedok tvrdi: Spreman sam povući imunitet, tražio sam zaštitu od Bajazita Jašarevića

M. Aš.

5.2.2018

U Općinskom sudu u Sarajevu u nastavku suđenja u predmetu "Bosna" jutros su saslušana nova tri svjedoka Tužilaštva KS: Jasmin Karabegović, Edina Hajrulahović i Merima Avdić.

U ovom predmetu optuženi su Amir Zukić, generalni sekretar SDA, Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, Esed Džananović bivši izvršni direktor u EPBiH, Safet Bibić, medicinski tehničar KCUS-a, Ramiz Karavadić te Nedžad i Senad Trako.

Karabegović, inače bivši v.d. direktor "Elektrodistribucije" Bihać, svjedočio je pod imunitetom. Međutim, prije početka suđenja, kazao je „da mu imunitet ne treba jer ga nije ni tražio“.

Razne torture


- Ja sam tražio zaštitu od generalnog direktora EPBiH, Bajazita Jašarevića. Spreman sam povući imunitet jer sam u ovih godinu dana prošao razne torture – rekao je Karabegović.

On je pojasnio da, kada je u pitanju imunitet, nije tražio zaštitu od krivičnog gonjenja nego od Jašarevića. Ispričao je da je 23. novembra 2016. dao izjavu u Tužilaštvu te da mu je direktor EPBiH istog dana potpisao otkaz.

- U Tužilaštvu sam tada rekao da riba smrdi od glave do repa – kazao je Karabegović.

Na pitanje tužiteljice u kakvom je odnosu bio s optuženim Džananovićem kazao je „od početka je to bilo napeto, bilo je pritisaka, ali sam se borio da se ne izložim radnjama koje bi bile nezakonite“.

Ovaj svjedok je ispričao da je u martu 2016. od njega traženo da se zaposli izvjesni Adam Mujagić, ali da je on odbio njegovo zaposlenje iako je to od njega tražio Jašarević. Kazao je da je iz Uprave EPBiH bila upućena i pismena naredba da to uradi, ali da je to odbio uz obrazloženje „da nije bio upoznat s procedurama“ jer je na silu guran ovaj kandidat.

Svjedok je ispričao da je od njega traženo da u "Elektrodistribuciji" u Bihaću bude zaposlen i Amel Škaljo, koji je inače sin Omera Škalje, SDA-ovog poslanika u Parlamentu FBiH, ali da nije dao saglasnost ni za njegovo zapošljavanje.

Tvrdio je da mu je čak u Bihać došao i njegov otac Omer koji mu je donio dokumente o sinu „smatrajući da je to završeno“. Svjedok tvrdi da je Omer došao i rekao da to radi po preporuci Džananovića.

Nakon što je odbio zaposliti ova dva kandidata, imao je mnoge neprijatnosti s Jašarevićem, koji ga je, kako je rekao, javno ismijavao na Energetskom forumu u Tuzli kazavši mu "Ti si prvi direktor koji nije ispunio naredbu Uprave".

Svjedok tvrdi da je u društvu s Jašarevićem bio i Dževad Mahmutović, savjetnik člana Predsjedništva, Bakira Izetbegovića.

On je ustvrdio da mu se Jašarević obratio riječima: „Evo, neka ti Mahmutović objasni kako se direktuju“. Tvrdi da su nakon toga raspisani javni konkursi za osam mjesta za šta je dao saglasnost te da su kasnije tražene saglasnosti za još četiri osobe, ali neposrednim putem.

On je ispričao da je nedugo zatim smijenjen s ove pozicije te da ga je smijenio Jašarević dok je bio na bolovanju. 

Radno iskustvo

Advokatica Džananovića, Vasvija Vidović, pitala je ovog svjedoka ako je insistirao da sve bude po procedurama i zakonito, kako je onda u njegovom slučaju promjenjena sistematizacija radnog mjesta jer nije ispunjavao uslove za direktora, na što je on odgovorio da je za to saznao tek kasnije. Vidović je kazala da ovaj svjedok nije imao ni pet godina radnog iskustva na rukovodećoj poziciji.

On je ranije kazao da ga je na ovu poziciju predložila A-sda čiji je simpatizer te priložila dokumentaciju iz kojeg se vidi da je član A-sda Bihać.  

Na njeno pitanje „ako ste natjerani da predložite ove kandidate“ je li nešto za Mujagića bilo nezakonito, on je odgovorio da nije.

- Ja sam i rekao da je Jašarević naredio da se zaposli Mujagić. On je sve znao, možda je i na Džananovića vršio pritisak, to sam na početku kazao. Znam da je Džananović radio svoj posao i da nije dozvolio da se mijenjaju ugovori o radu i na tome mu hvala – kazao je ovaj svjedok.

Svjedokinje Hajrulahović i Avdić potvrdile su da su zaposlene u "Elektrodistribuciji" Tuzla na osnovu molbi koje su podnijele u julu 2016., no nisu znale odgovoriti kako su samo nekoliko dana nakon toga primljene te kako su njihove ovjerene fotokopije diploma završile kod pojedinih optuženika poput Bibića ili Senada Trake


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.