BIH

Lovrinović: BiH na začelju zemalja regiona

Srna

5.2.2018

Poslanik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Lovrinović izjavio je danas u Sarajevu da mu je žao što je BiH na začelju zemalja regiona kada su u pitanju evropske integracije, ali da smatra da Strategija proširenja EU, koja će sutra biti objavljena u Briselu, neće ograničiti napredak BiH na ovom putu.

Lovrinović smatra da strategija o proširenju ne zakiva situaciju BiH u vezi sa rokovima napredovanja na putu evointegracija. 

On je izjavio da strategija ima za cilj da odredi kako i šta sa zemljama koje su iskazale želju da budu članice EU. 

"Da li će strategija uticati na naš status koji očekujemo do kraja ove ili u narednoj godini, ne znam, ali mislim da ona neće biti presudna. Smatram je kao poruku kolega koji od nas traže da se uozbiljimo, da završimo priču oko upitnika i ozbiljno uđemo u provođenje obaveza koje smo davno preuzeli", zaključio je Lovrinović, koji je i predsjedavajući parlamentarne komisije za evropske integracije.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a smatra da je zadnja pozicija BiH među zemljama Balkana u procesu pristupanja EU posljedica sprege politike i korupcije.

"Ostajemo zadnji u tom vozu, to je jasno rečeno, zato što nas smatraju državom potpuno zarobljenom u korupciji", rekla je Pandurevićeva. 

Prema njenim riječima, kada građani budu tražili od političara odgovornost za ono što rade, za sve afere, kada pravosuđe bude radilo svoj posao, tek će tad BiH biti otvorena vrata EU.

"Sve do tada, bojim se, da su nam zatvorena vrata EU. Do nas je, ne do EU", zaključila je Pandurevićeva. 

Govoreći o sutrašnjem predstavljanju Strategije za proširenje EU, Senad Šepić iz Nezavisnog bloka rekao je da će to samo ogoliti stvarnu poziciju BiH.

"Pokazat će se pravi debakl ovih ljudi koji vode zemlju. Oni nemaju kapacitet, spremnost, političku odluku niti političku volju da BiH vode evropskim putem", dodao je Šepić. 

On je istakao da je dosadašnjom politikom BiH dovedena na začelje svih evrointegracionih procesa i da postaje periferija Evrope.

Evropska komisija sutra će predstaviti Strategiju proširenja EU iz koje proizilazi da će naredna godina biti ključna za zemlje Balkana. Procjena iz Strategije je da će u 2019. godini BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.