BIH

Pred najavljeni dolazak predsjednika Evropske komisije: Junker počinje balkansku turneju 26. februara

Junker: Posjeta Sarajevu planirana za 28. februar

Piše: S. N.

6.2.2018

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) od 26. februara do 1. marta ove godine posjetit će glavne gradove šest balkanskih država, javljaju mediji u Briselu.  

Tokom balkanske turneje, Junker će obići Beograd, Podgoricu, Prištinu, Sarajevo, Skoplje i Tiranu. Putešestvije će zaključiti u Sofiji, gdje će s čelnicima Bugarske, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, sumirati svoje sastanke s čelnim ljudima, ali i predstavnicima nevladinog sektora u BiH, Albaniji, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori.

Dolazak u BiH

„Dnevni avaz“ ranije je objavio da je plan da Junker u Sarajevo doputuje 28. februara. U glavnom gradu BiH on bi trebao provesti jedan dan.

Posjete balkanskim državama, uz ostalo, imaju za cilj ojačati poziciju EU koju sve više dovode u pitanje aktivnosti posebno Rusije na terenu, ali i Turske i Kine, prenose briselski mediji.

- Junker na Balkan ide jer je taj region za nas strateški veoma bitan. On će se, prije ili kasnije, pridružiti ostalim državama-članicama EU – ističe visoki zvaničnik Evropske komisije, koji je brifirao nekoliko vodećih EU portala.

On je upozorio i da „geopolitički utjecaj Rusije, Kine i Turske, te još nekih država izvan EU sve više raste“.

- Za nas je od presudne važnosti da EU ostane najutjecajniji u regionu i da su ostali u našoj sjeni – tvrdi zvaničnik EU.

„Ekstremno ambiciozno“

Govoreći o Strategiji za ulazak šest država Balkana u EU, sagovornik briselskih portala ističe da je plan „ekstremno ambiciozan, ali ne i sasvim nerealan“. Dodaje i da je mogućnost da prve države zapadnog Balkana uđu u Uniju do 2025. „perspektiva, a ne krajnji rok“.

- Proces pregovora o članstvu temeljit će se na ispunjenju konkretnih zahtjeva. Ako oni budu realizirani, 2025. godina, realno, može biti rok do kada će nove članice biti primljene – tvrdi ovaj sagovornik.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.