BIH

Međunarodni aerodrom Sarajevo i JU Biblioteka grada Sarajeva promiču kulturu čitanja

Avaz.ba

6.2.2018

Na zadovoljstvo brojnih putnika, JU Biblioteka grada Sarajeva još su jednom dopunile fond Bookcrossing punktova na Međunarodnom aerodromu Sarajevo sa zanimljivim naslovima na odlazećim gate-ovima. Među knjigama su neki od najpopularnijih naslova, poput serijala Harry Potter, romani Dan Brown-a i brojne druge.   

- Kako bi obogatili ponudu za svoje putnike, ali i doprinijeli širenju kulture čitanja, knjige su u nekoliko navrata donirali i sami zaposlenici Međunarodnog aerodroma Sarajevo - kazala je Sanja Arnaut Bagarić, portparol Sarajevskog aerodroma.

Podsjećamo da su Međunarodni aerodrom Sarajevo i JU Biblioteka Sarajeva prije godinu dana pokrenuli zajednički kulturni projekt – Bookcrossing, koji je već odavno popularan na aerodromima širom svijeta, a kako bi putnicima ponudili što bolju uslugu prilikom čekanja na let i doprinijeli promicanju kulture i na ovaj način.

Putnici, čekajući na svoj let mogu uživati čitajući knjige, ponijeti ih sa sobom u zrakoplov, te potom ostaviti na nekom drugom Bookcrossing punktu, na bilo kojem drugom aerodromu u svijetu. Putnici također ovdje mogu i ostavljati svoje knjige, odnosno knjige s drugih aerodroma.

Knjige su dostupne na više svjetskih jezika, na službenim jezicima u BiH, te su prilagođene svim uzrastima.

Ova "leteća knjižara" dio je globalnog projekta Bookcrossing -"Flying book" u koji se uključio Međunarodni aerodrom Sarajevo, kao prvi takav aerodrom u BiH, a s krajnjim ciljem širenja kulture čitanja.

Osnova bookcrossinga je uvjerenje da bi knjiga trebala biti slobodna, a ne zatočena na polici gdje je dostupna samo rijetkima.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.