BIH

Šta donosi nova Strategija EU za zapadni Balkan

Avaz.ba

6.2.2018

Evropska unija je pooštrila jezik u poglavlju vladavine prava, u tekstu strategije o zapadnom Balkanu i jasno upozorila da će zemlje regiona, gdje se nalazti i Bosna i Hercegovina, postati članice EU, “ali ne u stanju u kojem su one danas”.

U najnovijoj verziji Strategije za zapadni Balkan navodi se da je politička elita u zemljama regiona povezana sa kriminalnim strukturama. 

Trajne promjene

– Danas, zemlje pokazuju jasne elemente hvatanja države, uključujući veze sa organiziranim kriminalom i korupcijom u svim nivoima vlade i administracije, kao i snažno uplitanje javnog i privatnog interesa – ističe se u najnovijoj verziji Strategije i ocjenjuje da sve ovo gaji osjećaj nekažnjavanja i nejednakosti.

Strategiju o kredibilnoj perspektivi proširenja prema zapadnom Balkanu, Evropska komisija je objavila danas u Strazburu. 

– Vidljivo osnaženo i nezavisno pravosuđe, kao i odgovorne vlade i administracije, su neophodne za donošenje trajnih društvenih promjena koje su potrebne – poručuje se u najnovijem tekstu Strategije.

Strategija o Zapadnom Balkanu upozorava na dva važna pitanja koja se tiču cijelog regiona, a koja se trebaju riješiti prije pristupanja bilo koje zemlje u EU: dijalog između Srbije i Kosova, te bilateralni sporovi. 

Oko otvorenih bilateralnih pitanja između zemalja u regionu, tekst Strategije jasno poručuje da se prije prijema zapadnobalkanskih zemalja u EU moraju “pronaći i biti sprovedena” definitivna i obavezujuća rješenja.

– EU ne može i neće uvesti bilateralne sporove – poručuje se u tekstu Strategije. 

Kada su u pitanju neriješeni granični sporovi između ovih zemalja, Evropska komsija smatra da bi strane trebale da ih “bezuvjetno podnesu na obavezujuću, konačnu arbitražu”, kao što je Međunarodni sud pravde.

Odluke arbitraže o granicama bi trebale obje strane da primijene i ispoštuju u potpunosti prije prijema u EU, a to bi trebalo da se uzme u obzir i prilikom pripreme Pristupnog sporazuma. 

Evropska komisija ima konkretne primjedbe i u poglavlju ekonomije gdje se također ističe da postoji političko miješanje.

– Kritični dijelovi ekonomije u regionu su nekonkurentni, s previše nepotrebnim političkim uplitanjem i nerazvijenim privatnim sektorom – navodi se. 

Normalizacija odnosa

Osim eksplicitnijih stavova Brisela oko značajnijih pitanja u regionu, tekst Strategije nije doživio suštinske izmjene kada je riječ o vremenskoj izvodljivosti pristupanja u EU za svaku zemlju.

U odnosu na BiH, Crnu Goru i Srbiju, Albanija i Makedonija bi trebale da otpočnu pristupne pregovore 2019. godine. 

Kraj 2019. je rok kada bi Srbija i Kosovo trebalo da postignu sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.