BIH

Jašarević naređivao ko će se zaposliti!

Džananović i Jašarević

M. AŠČIĆ

6.2.2018

U Općinskom sudu u Sarajevu u nastavku suđenja u predmetu "Bosna" jučer su saslušana nova tri svjedoka Tužilaštva KS: Jasmin Karabegović, Edina Hajrulahović i Merima Avdić.  

U ovom predmetu optuženi su Amir Zukić, Asim Sarajlić, Esed Džananović, Safet Bibić, Ramiz Karavdić te Nedžad i Senad Trako.

Pod imunitetom

Karabegović, bivši v. d. direktora „Elektrodistribucije“ Bihać, svjedočio je jučer pod imunitetom. Ali, prije početka suđenja kazao je da mu „imunitet ne treba, jer ga nije ni tražio“, što je iznenadilo advokate optuženih. Skoro dva i po sata trajalo je njegovo saslušanje.

- Ja sam tražio zaštitu od generalnog direktora „Elektroprivrede BiH“ Bajazita Jašarevića. Spreman sam povući imunitet, jer nisam tražio zaštitu od krivičnog gonjenja, nego od Jašarevića i njegovih tortura koje sam prolazio - rekao je Karabegović.

On je ispričao da je 23. novembra 2016. dao izjavu u Tužilaštvu KS te da mu je direktor EPBiH istog dana potpisao i otkaz.

- U Tužilaštvu sam tada govorio o Jašareviću i rekao da riba smrdi od glave do repa – kazao je Karabegović.

Na pitanje tužiteljice u kakvom je odnosu bio s optuženim Džananovićem, kazao je da je „od početka to bilo napeto, bilo je pritisaka, ali sam se borio da se ne izložim radnjama koje bi bile mimo procedura“.

Ovaj svjedok ispričao je da je u martu 2016. od njega traženo da se zaposli izvjesni Adam Mujagić, ali da je on odbio njegovo zaposlenje, iako je to od njega tražio Jašarević. Kazao je da je iz Uprave EPBiH bila upućena i pisana naredba da to uradi, ali da je to odbio uz obrazloženje da „nije bio upoznat s procedurama“, jer je „nasilu guran ovaj kandidat“.

Svjedok je ispričao da je od njega traženo da u „Elektrodistribuciju“ u Bihaću bude zaposlen i Amel Škaljo, sin Omera Škalje, poslanika SDA u Parlamentu FBiH, ali da nije dao saglasnost ni za njegovo zapošljavanje.

Tvrdio je da mu je čak u Bihać došao i njegov otac Omer, koji mu je donio dokumente o sinu „smatrajući da je to završeno“. Ali, nakon što je odbio zaposliti ova dva kandidata, imao je mnoge neprijatnosti s Jašarevićem, koji ga je, kako je rekao, javno ismijavao na Energetskom forumu u Tuzli, kazavši mu: "Ti si prvi direktor koji nije ispunio naredbu Uprave."

Savjetnik Izetbegovića

Svjedok tvrdi da je u društvu s Jašarevićem bio i Dževad Mahmutović, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Kazao je da mu se Jašarević obratio riječima: „Evo, neka ti Mahmutović objasni kako se direktuje.“ Tvrdi da su nakon toga raspisani javni konkursi za osam mjesta, za šta je dao suglasnost, te da su kasnije tražene saglasnosti za još četiri osobe, ali neposrednim putem. On je ispričao da je nedugo zatim smijenjen s ove pozicije te da ga je smijenio Jašarević, dok je bio na bolovanju. 

Nije imao potrebno iskustvo za direktora 

Džananovićeva advokatica Vasvija Vidović pitala je svjedoka Karabegovića kako je, ako je insistirao da sve bude prema procedurama i zakonito, u njegovom slučaju promijenjena sistematizacija radnog mjesta, jer nije ispunjavao uvjete za direktora niti je imao iskustvo, na šta je on odgovorio da je za to saznao tek kasnije.

Na njeno pitanje „ako ste natjerani da predložite ove kandidate“, je li nešto za Mujagića bilo nezakonito, on je odgovorio da nije.

- Ja sam i rekao da je Jašarević naredio da se zaposli Mujagić. On je sve znao, možda je i na Džananovića vršio pritisak, to sam na početku kazao. Znam da je Džananović radio svoj posao i da nije dozvolio da se mijenjaju ugovori o radu i na tome mu hvala – kazao je svjedok.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.