BIH

BiH može postati kandidat za EU prije Srbije i Crne Gore

Avaz.ba

7.2.2018

Zastupnik u Evropskom parlamentu Jasenko Selimović komentirao je usvajanje Strategija EU za zapadni Balkan. On je rekao da je dobro što se Evropa vratila ideji proširenja EU.  

Srbija i Crna Gora će po ovoj strategiji dobiti šansu da se nađu u EU do 2025. godine.  

- Ako neke zemlje idu brže, mogu ući u EU prije Srbije i Crne Gore. Ako se radi brzo i efikasno, onda i druge zemlje mogu postati članice prije njih. Sve zavisi od političara i od toga što se traži. Traži se država prava, borba protiv korupcije i efikasne institucije države. Dok se to ne napravi neće biti ulaska u EU - kazao je Selimović za N1.

Ranije se govorilo da bi BiH mogao dobiti kandidatski status 2019. No još uvijek nismo poslali upitnik, možemo li ipak dobiti kandidatski status 2019.?

- Ako pošaljemo Upitnik mislim da nema razloga da se to ne napravi 2019. godine. ali taj Upitnik još uvijek nije poslan. To je važan detalj. Komisija ne može napraviti evaluaciju bez Upitnika. Taj proces slanja ili vraćanja Upitnika u Komisiju mora da se završi. Znam da je u BiH to teže nego u drugim zemljama, ali to mora da se uradi. Znam da se radi sve oko izbora, ali ovo je dugoročni nadnacionalni cilj svih u BiH - kazao je Selimović. 

Neke susjedne zemlje imaju kandidatski status,a kako je rekao Selimović, za BiH na evropskom putu sve zavisi od toga kako će se  sprovesti reforme koje se od nje traže. 

- Čini mi se da treba sprovesti reforme. Ako se sprovedu u kratkom roku, BiH će postati kandidat prije ostalih. Činjenica je da Crna Gora prednjači, jer je sprovela neke reforma, ali i ostale zemlje moraju raditi. Prednjači se prema rezultatima reformi koje sprovodi - kazao je Selimović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.