BIH

Svilanović: Promjene moraju doći od nas, mi smo tvorci sopstvene budućnosti

Fena

7.2.2018

U novoobjavljenoj Strategiji Evropske unije za zapadni Balkan regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi su još jednom navedeni kao glavni elementi napretka ekonomija zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu, pri čemu je Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) navedeno među onima koji su dali novi podstrek međusobnom dijalogu.

- Veoma sam zadovoljan, jer ohrabruje da su napori koje predvodi Vijeće uz visok nivo posvećenosti naših regionalnih partnera, kao što je Strategija rasta Vijeća "jugoistočna Evropa 2020' i Višegodišnji akcioni plan za regionalni ekonomski prostor na zapadnom Balkanu, prepoznati kao pokretačka snaga prosperiteta regiona. Moramo nastaviti tim putem s novom energijom i usmjereni na postignuća zajedničke, jače saradnje, započeti sa opsežnim reformama koje su pred nama - kazao je generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Istaknuo je da "ključne promjene moraju doći od nas samih, regiona, jer smo mi tvorci naše sopstvene budućnosti".

- Naš zadatak je da odmah iskoristimo ovaj pozitivni podstrek nastojeći da riješimo bilateralne i multilateralne sporove, još predanije radeći na razvoju našeg regiona - kazao je Svilanović, uz čestitke Srbiji i Crnoj Gori na konkretnom vremenskom okviru koji je naznačen u Strategiji, što je rezultat napornog rada i napora uloženih u reformske procese i pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

Strategijom se, također, predviđa da postojeći sporazumi i obaveze ekonomija zapadnog Balkana postanu operativni, poput primjene Višegodišnjeg akcionog plana za razvoj regionalnog ekonomskog prostora kojeg je pripremilo Vijeće za regionalnu saradnju, a u julu 2017. godine usaglasili lideri sa zapadnog Balkana, jer "će njegovo provođenje dodatno ojačati trgovinu, investicije i mobilnost unutar regiona kao i između regiona i Evropske unije. Primjena ovog plana će pomoći da se tržišta integriraju u evropske i svjetske lance vrijednosti i da se promovira digitalizacija ekonomija iz regiona. Također će pomoći da se ubrza razvoj preduzeća i vještina, istraživanja i inovacija kao i 'pametni rast'".

Vijeće za regionalnu saradnju će nastaviti da podržava ekonomije zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima da se približe pristupanju u EU i pomagati im da ubrzaju napredak u ispunjavanju utvrđenih kriterija. Aktivnosti koje je Vijeće pokrenulo zajedno s vladama iz regiona, a koje namjeravamo provoditi, predstavlja ozbiljne napore u tom smislu, navodi se u saopćenju iz tog vijeća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.