BIH

Hirn: OHR neće nametati nikakva rješenja za Dom naroda i Mostar

M. Sm.

7.2.2018

Prvi zamjenik visokog predstavnika Denis Hirn (Dennis Hearne)  danas je nakon sastanka s Ljubom Bešlićem, gradonačelnikom Mostara, kategorički odbacio medijske špekulacije o tome da će visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) nametnuti rješenja za Dom naroda i Mostar. 

- U okviru OHR-a nema nikakvih inicijativa niti razgovora koji bi išli u pravcu nametanja. Mi smo tu, stojimo na raspolaganju, bez obzira na to da li se radi o organima vlasti na federalnom ili državnom nivou ili organima vlasti u Mostaru. Tu smo da pružimo informacije i tehničku pomoć, međutim, pronalaženje rješenja su obaveze koje su date političkim strankama i Parlamentarnoj skupštini i mi, s naše strane, nećemo učiniti ništa da bismo radili posao koji je njihov - jasno je kazao Hirn.

Također, on je naveo da u Mostar nije došao ni sa kakvom novom inicijativom ni idejama.

 - Jednostavno, ovo je moja zvanična posjeta, koja je ranije dogovorena. Međunarodna zajednica poduzima određene napore, dakle, njih predvode predstavnici SAD i EU, a cilj tih napora jeste da se pokuša pomoći, odnosno, asistirati u iznalaženju rješenja koja se tiču izbornih pravila. Međutim, bilo kakvi rezultati do kojih dođu u tom procesu će zavisiti od političkih stranaka koje u tome učestvuju - kazao je on.

Rekao je da mu je gradonačelnik Bešlić dao iscrpan presjek situacije u Mostaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.