BIH

Čivić i Čavka: Nastavlja se diskriminacija djece u obrazovnom sistemu u Republici Srpskoj zbog naziva jezika

G. D.

7.2.2018

Poslanik Koalicije Domovina Nedim Čivić kazao je danas u Banjoj Luci da se nastavlja diskriminacija djece u obrazovnom sistemu u Republici Srpskoj zbog naziva jezika koji se upisuje u đačke knjižice.

Čivić je podsjetio da u područnom odjeljenju Osnovne škole „Sveti Sava“ u Liplju kod Zvornika 16 djece bojkotuje nastavu, tražeći da se u đačke knjižice upisuje bosanski jezik umjesto „jezik bošnjačkog naroda“. Čivić je pozvao ministra prosvjete i kulture RS Daneta Maleševića da dođe u Liplje.

- Ne tražimo ništa drugo osim da se svi drže Ustava i Zakona o osnovnom obrazovanju. U zakonu postoje članovi koji garantuju da nema diskriminacije u obrazovnom sistemu ni po jezičkom ni po bilo kojem drugom osnovu - kazao je Čivić.

Sastanak predstavnika roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz tri škole u Zvorniku sa ombudsmanom za ljudska prava u BiH, predstavnicima OHR-a i OEBS-a, te Ambasade SAD u BiH bit će održan sutra u Zvorniku, tačno u podne. Na sastanak je pozvan i Malešević, ali je on istaknuo da zbog obaveza ne može doći.

Poslanik SBB-a u NSRS Admir Čavka kazao je da su pojedini političari iz FBiH ostavili na cjedilu bošnjačke logoraše čije su tužbe odavno odbijene pravosnažnim presudama.

- Oko 20.000 tužbi logoraša Bošnjaka odbijene su pravosnažnim presudama. Advokat koji je zastupao te logoraše je pogrešno napisao tužbe. Većina njih nije ni znala da su tužili RS. Ta su se udruženja kasnije ugasila, a ljudima je plijenjena imovina – kazao je Čavka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.