BIH

Lana Prlić odgovorila Martinoviću: Naša inicijativa spašava hrvatsku djecu od vaše nepismenosti, hrvatska djeca ne uče ćirilicu niti o Šantiću

Vijesti.ba

7.2.2018

Predsjednik Kluba Hrvata u Federalnom domu naroda Tomislav Martinović osudio je SDP-ovu inicijativu o ovođenju bosanskog-hrvatskog-srpskog ( BHS) jezika, nazvavši je unitarističkom. Martinović je kazao da je to još jedna izmišljotina SDP-a BiH koji nas time pokušava vratiti u neka prošla vremena.

- Ranije smo učili srpsko-hrvatski jezik, pa smo vidjeli gdje nas je ta konstrukcija dovela i gdje se sada nalazimo. Hrvatska djeca neće učiti taj nepostojeći jezik. Taj jezik se neće uvesti u škole koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku - naveo je Martinović.

S druge strane potpredsjednica SDP-a Lana Prlić smatra da je Martinović dio političke stranke koja nastoji nametanjem podjela na osnovu jezika i porijekla sebi dugoročno osigurati glasačko tijelo.

- Oni jako dobro žive na račun podjela, a segregacija i politika straha im osiguravaju velike vile i skupe limuzine, te sam sigurna da je tačno da će se svim silama boriti da zadrže i prodube podjele koje su nam nametnuli. Da nije tih podjela i tog straha, o čemu bi nam pričali? O Upitniku koji nisu u stanju popuniti ili o evropskom putu za koga su nas lagali i koga nema - kaže Prlić za Vijesti.ba

Inicijativa koju SDP predlaže, dodaje Prlić, hrvatsku djecu spašava od nepismenosti kakvu nam vaš sistem nameće.

- Govorim vam kao bivša učenica Gimnazije Mostar u kojoj, po planu i programu čiji ste vi politički protagonisti, nisam učila o Aleksi Šantiću, niti sam učila ćirilicu. Taj bezdan elementarne nepismenosti je ono od čega mi želimo spasiti i hrvatsku i svu djecu ove zemlje - istaknula je Prlić

- Mi se zalažemo za to da sva djeca u Bosni i Hercegovini uče i hrvatski i srpski i bosanski i oba naša pisma, želimo da hrvatska djeca budu građani svijeta, a ne zatočenici vaših torova, dodala je.

- Okrugli sto, koji je organiziran kako u Mostaru tako i u drugim gradovima BiH, na temu izmjene 24 zakona o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju nije imao za cilj medijsko prepucavanje već otvoren razgovor, žao mi je da gospodin Martinović nije došao da u tom ozračju razmjenimo argumente za dobrobit sve naše djece. Okrugli stolovi su, inače, praksa koju promoviraju demokratska društva i jedna su evropska vrijednost - zaključila je Prlić u izjavi za Vijesti.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.