BIH

Sezonski virus se širi, sve više oboljelih u BiH: Troje mrtvih od gripe

Piše: M. Sm - A. Nu - P. M.

7.2.2018

Stariji muškarac iz Čapljine treća je zvanično potvrđena žrtva gripe od početka sezone u BiH. Iako tek slijedi vrhunac širenja virusa, većina kantona u Federaciji BiH i sada bilježi povećan broj oboljelih. No, veliki problem predstavlja to što je ove sezone broj vakcinisanih osoba znatno manji nego ranije.

        

Zbog povećanog broja oboljelih u skoro svim ambulantama i domovima zdravlja ljekari imaju pune ruke posla. Tako su od početka sezonske gripe do sada u Federaciji BiH pomoć ljekara potražila čak 14.222 građanina, a u RS njih 9.824.

 Stvarni efekt

Kako nam je rečeno u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, ove sedmice dominira virus tip B, dok je prošle i pretprošle bilo kombinirano, pa su neki oboljeli bili pozitivni na virus A, tačnije H1N1 – svinjsku gripu, a neki na tip B. Virus ptičije gripe H3N2 još nije potvrđen u BiH. Dvije žrtve, kako je jučer potvrđeno u Zavodu za javno zdravstvo (ZJZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), koje su preminule usljed komplikacija od gripe, nisu bile vakcinisane.

- Riječ je o starijim bolesnicima kod kojih je došlo do razvoja komplikacija, odnosno upale pluća – kazao je direktor Zavoda Nermin Avdić.


Prva žrtva bila je starica iz Čitluka, kod koje je potvrđen tip B, dok je drugi smrtni slučaj zabilježen u ZDK, gdje je pacijent preminuo od svinjske gripe H1N1.

Da broj vakcinisanih nije na zadovoljavajućem nivou, što je jedini vid zaštite, potvrdio je i sam Avdić. On je naveo da je Ministarstvo zdravstva HNK iznašlo mogućnost i prepoznalo važnost imunizacije te je ove godine kupljeno 2.700 doza vakcine, odnosno 1.000 više nego lani.

- Ali, sve su to relativno male brojke. Da bi se postigao stvarni efekt, morali bismo pokriti deset posto stanovništva, što je veoma teško i finansijski. Mnogi sami kupe vakcine, mnoga veća preduzeća to čine, odnosno sami imuniziraju svoje radnike kako bi izbjegli odlaske na bolovanje - istakao je Avdić.


Rizična grupa


Naveo je i da su prioritet kod vakcinacije imali stariji hronični pacijenti i djeca, a oni i jesu najrizičnija grupa.U HNK su od sredine oktobra 2017. do sada zabilježena 1.803 slučaja infektivnih oboljenja, od čega 533 slučaja gripe.

- Kada saberemo ukupan broj oboljelih od gripe i kada znamo koliko iznosi jedna radnička dnevnica, dođemo do podatka da su gripa i bolesti slične gripi do sada naš kanton koštale oko 300.000 maraka, što se vrlo lako moglo spriječiti vakcinacijom - istakao je šef Službe za epidemiologiju u ZJZ HNK Erdin Alajbegović.

Povećan broj oboljelih i u Trebinju 

Na području istočne Hercegovine u protekloj sedmici registriran je 151 slučaj oboljenja sličnog gripi i 283 akutne respiratorne infekcije.


Od početka sezone, na području regije evidentirana su 904 slučaja oboljenja slična gripi i 4.519 akutnih respiratornih infekcija. Među pacijentima je bilo i 13 ozbiljnijih slučajeva koji su hospitalizirani u trebinjskoj bolnici.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.