BIH

Hrvatski blok: Dosta nam je entiteta, tražit ćemo autonomiju Posavine

Avaz.ba

7.2.2018

Povodom trenutne političke situacije u BiH stranka Hrvatski blok oglasila se saopćenjem za javnost u kojem poručuju da će tražiti autonomiju Posavine kada BiH uđe u Evropsku uniju, jer im je dosta entiteta.

- Imamo legitimno i demokratsko pravo kao regija otvoriti pitanje autonomije Posavine, što ćemo i napraviti kad Bosna i Hercegovina uđe u Europsku uniju. Da je i hrvatska politika bila usmjerena na povratak danas bi imali drugačiju poziciju Hrvata u BiH. Brojka od 3 posto Hrvata govori koliko Dragan Čović i ostali hrvatski predstavnici u Banjoj Luci brinu za Hrvate u entitetu RS - navodi se u saopćenju.

Poručili su Draganu Čoviću, Miloradu Dodiku i ostalima da im je dosta entiteta, ratova i nesuglasica. 

- Smatramo da sistem kakav postoji u Bosni i Hercegovini ne može opstati još dugo te je izlazak iz ovakve BiH samo u EU - piše u saopćenju.

- Građani u Posavini su prihvatali toleranciju, višejezičnost i multikulturalnost. I zato građanima u Posavini poručujemo da se bave politikom, inače će se ona baviti njima. Posavina je regija ispred svog vremena i bit će jedna od najrazvijenijih regija u Evropi kakva je bila do vremena nesretnoga rata - zaključio je predsjednik Hrvatskog bloka Francisko Brdarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.