BIH

Vladika Grigorije u Trebinju će potpisati Platformu za mir

S. KURT

7.2.2018

Episkop zahumsko – hercegovački i primoski, vladika Grigorije u četvrtak će Trebinju u ime Međurelilgijskoga vijeća BiH potpisati Platformu za mir, saznaje Avaz.

Vladika će potpisivanje objaviti na početku simpozija „Teologija u javnoj sferi“ koji u organizaciji Centra za filosofiju i teologiju počinje sutra u Trebinju.

Platforma za mir je Deklaracija, nastala kao rezultat intezivnog rada mirovnog projekta PRO-Budućnost u više od 60 lokalnih zajednica u BiH.

Platformu je 6. juna prošle godine usvojilo Vijeće ministara BiH, a primila ju je k znanju i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamenta BiH, što je prvi korak ka usvajanju tog dokumenta.

Platformu su podržala i sva tri člana Predsjedništva BiH, zastupnici svih većih stranaka, te više od 60 načelnika općina u BiH.

-Ovo je prvi put da su navedeni dokument direktno podržali i predstavnici vjerskih zajednica i crkava u BiH, što šalje poruku da je stabilan i trajan mir zajednički temelj za sve ljude u ovoj zemlji, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost – navodi Catholic Relief Services.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.