BIH

Bojan Bajić o nepravdi prema dječaku u Rudom: Škola se mora izviniti Slavku

Slavko dođe pred školu da vidi školske drugove

Al. B.

8.2.2018

Nekadašnji aktivista nevladinih organizacija i čovjek s kratkim stažom u politici, danas u poslovnim vodama, Ruđanin Bojan Bajić predstavio je rezultate analize slučaja Slavka Mrševića. Nakon što smo objavili priču o Slavku, 19-godišnjaku s Aspergerovim sindromom, Bajić je sa saradnicima pet dana proveo u Rudom, gdje je razgovarao sa svim relevantnim institucijama i prikupio dokumentaciju te detaljno pojasnio nezakonitosti počinjene prema učeniku kojem je uskraćeno pravo na školovanje.  

Slavko Mršević je upisan u prvi razred Srednjoškolskog centra u Rudom, njegove ocjene na polugodištu nisu zaključene, u drugom polugodištu nije ni ocjenjivan, da bi mu se potom onemogućio ulazak u školu. Rukovodstvo škole nije ispoštovalo preporuke Pedagoškog zavoda RS, Ombudsmena za djecu RS, Ombudsmena za ljudska prava BiH i drugih.

– Pozivam građane Rudog da postavimo ultimatum da škola u roku od 48 sati pošalje pismo Slavku Mrševiću s izvinjenjem, da odstupe sa pozicija, da hitno preraspodijele profesore na način da novi profesori predaju Slavkovom razredu, da se hitno formira stručno tijelo za prilagođavanju nastavnog plana i programa i da se hitno traži asistent od ministarstva – navodi Bojan Bajić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.