BIH

Bećirović: Ne bi me iznenadilo da se u BiH uskoro otvori ruski centar, sličan onome u Nišu u Srbiji

Zijad Bećirović / Vijesti.ba

Vijesti.ba

8.2.2018

Dok EU priča o poglavljima koje države Balkana moraju same rješavati, Rusija vrlo pragmatično, prvenstveno preko Srbije, blokira sve EU akcije u BiH i u regionu. Objavljena Strategija EU potencira sigurnosne i druge kriminalne izazove, ali najveći izazov je Rusija i njeno djelovanje preko Srbije, uključujući i paravojne formacije koje se osnivaju u entitetu Republika Srpska pod patronatom Milorada Dodika, smatra Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana.

- Prezentirana Strategija EU potvrdila je pojačanu zainteresiranost Evropske unije da u nekoj neodređenoj budućnosti prihvati države zapadnog Balkana kao svoje članice. Šta će se u međuvremenu dešavati na zapadnom Balkanu, stratezi iz EU zasigurno ne znaju, kao što ne znaju šta će u predvidivoj budućnosti biti sa EU.

Bez jasno formulirane Strategije EU, nema izgleda da će se države zapadnog Balkana približiti EU, a kamoli postati njezine članice. BiH, ali i Makedoniji je potrebna pomoć i smatrao sam da će EU izaći s posebnim prijedlogom mjera i akcija kako pomoći ovim državama, znajući sa kakvim se problemima susreću. Ogromni su pritisci na Bosnu i Hercegovinu i Republiku Makedoniju da se zaustavi put prema NATO-u, ali i EU - kazao je Bećirović za Vijesti.ba. 

Mišljenja je da je Rusija trenutno najviše zainteresirana da BiH i Makedonija nikada ne postanu članice EU i NATO-a. Samo sa jasnim i preciznim djelovanjem u ovim državama, EU može prvenstveno pomoći sama sebi.

Ne bi me iznenadilo da se u BiH uskoro otvori ruski centar, sličan onome u Nišu u Srbiji, koji je potencijalna vojna ruska baza - dodaje Bećirović. 

Ističe da dok EU priča o poglavljima koje države Balkana moraju same rješavati, Rusija vrlo pragmatično, prvenstveno preko Srbije, blokira sve EU akcije u BiH i u regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.