BIH

Korać: EU posvetila veću pažnju čitavom regionu u cjelini, dobra vijest za sve nas

Vijesti.ba

8.2.2018

EU je poslije izvjesnog vremena jasno stavila do znanja da je zainteresirana za evropske integracije zapadnog Balkana, nezavisno od toga u kakvom statusu se zemlje regiona pojedinačno nalaze u tom procesu, kazao je za Vijesti.ba politički analitičar i srbijanski političar Žarko Korać, komentirajući Strategiju EU za zapadni Balkan, koja je predstavljena u Strazburu.

- Ne bih to gledao kao veliko takmičenje između država pojedinačno, nego na način da je EU posvetila veću pažnju čitavom regionu u cjelini, što je dobra vijest za sve nas - mišljenja je Korać.

U prilog evropskoj perspektivi država zapadnog Balkana, dodao je, ide i činjenica da Bugarska, kao zemlja regiona, predsjedava EU, a nakon nje Austrija i Hrvatska.  

Korać je istaknuo da je u cjelini zadovoljan novim dokumentom EU, ali da ga zabrinjava procjena Unije o stanju demokratije i ekonomskih prilika u državama regije.

- Dosta kritički  osvrnuli su se na političku klimu, stanje ljudskih sloboda, stanju u medijima i slično. Bez obzira na to što sve zemlje nisu u istom položaju, to je procjena koja pokazuje da se još mnogo mora raditi. Sve što su naveli, uglavnom je tačno, što za nas nije dobro. Mislim, čak, da su i birali riječi za opis stanja u kojima se države nalaze - potcrtao je on.  

Podsjetio je da je EU kroz Strategiju za zapadni Balkan eksplicitno rekla da više ne želi da uvozi probleme, poput kiparskog pitanja. 

- EU to više neće. To bi, recimo, značilo da bi Srbija i Hrvatska, zajedno sa BiH, morale raditi na rješenju pitanja granica. EU neće ulaziti u granične sporove - kazao je Korać.

Osvrnuo se i na procjene o mogućim datumima ulaska država regije u EU.

 

- Nisu sve države u istom položaju. Za Srbiju i Crnu Goru dat je mogući datum, a smatram da će to izazvati najviše otpora u Crnoj Gori, jer od svih država zapadnog Balkana koje nisu u EU, upravo je Crna Gora otvorila i zatvorila najviše poglavlja. U tom kontekstu bolja je od Srbije. Nadam se da će iduće godine početi pregovori sa Albanijom, Makedonijom i BiH, što bi bila dobra vijest za sve nas - zaključio je Korać u razgovoru za Vijesti.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.