BIH

MUP HNK se oglasio o navodima iz krivične prijave protiv Čovića i Ljubića

Čović i Ljubić: Udruženje logoraša Mostar podnijelo krivičnu prijavu

Avaz.ba

9.2.2018

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) oglasio se povodom navoda Udruženja logoraša Mostara iznesenih u krivičnoj prijavi protiv lidera HDZ-a Dragana Čovića i Bože Ljubića, a nakon presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu 29. novembra 2017.

Iz MUP-a HNK naveli su da su policijske snage 29. novembra 2017. godine preduzele sve potrebne mjere i radnje u skladu s prethodno sačinjenim operativnim planovima.

- U službenom biltenu dnevnih događanja za taj dan nije zabilježen niti jedan incident koji bi se mogao dovesti u vezu s neistinitim navodima. Nije tačno da je policija zatvarala ugostiteljske objekte, što i nije u njenoj nadležnosti, niti je bilo pokušaja prelaska organizovane grupe ljudi preko mosta Avenija – Sjeverni logor. Još jednom želimo naglasiti kako policija MUP-a HNK profesionalno obavlja sve zadaće i garancija je sigurnosti svih građana Kantona - piše u saopćenju MUP-a HNK.

Podsjetimo, Udruženje logoraša Mostara podnijelo je krivičnu prijavu protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića zbog "izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti".

Kako se navodi, nakon presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu 29. novembra 2017. u predmetu "Jadranko Prlić i ostali", Dragan Čović i Božo Ljubić su, u funkciji visokih zvaničnika i predstavnika hrvatskog naroda u BiH, svojim izjavama, medijskim nastupima i javnim djelovanjem osporavali zločine utvrđene pravosnažnom presudom Haškog tribunala, javno poricali počinjene zločine i derogirali presudu i kredibilitet Međunarodnog suda pravde u Den Hagu.

Iz Udruženja kažu da je ovakvo djelovanje Čovića i Ljubića dovelo do ozbiljnog narušavanja sigurnosne situacije u FBiH, posebno u Mostaru te do međunacionalnih tenzija i razdora, te duboko uznemirilo Bošnjake, prije svega žrtve UZP-a utvrđene pravosnažnom presudom Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.