BIH

Konaković potvrdio da definitivno napušta SDA, a poznato je ko još ide s njim

Piše: D. K.

9.2.2018

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković potvrdio je večeras da definitivno napušta SDA.

Gostujući u emisiji "Face to Face" na Face televiziji, Konaković je kazao kako ovu odluku još nije saopćio organima stranke. 

- Donio sam odluku - napuštam SDA - naveo je Konaković.

On je svoju odluku objasnio kao pobunu protiv sistema koji ne funkcionira. Napomenuo je da je Skupština Kantona Sarajevo utvrdila i predstavila dokaz šta se dešava u određenim javnim preduzećima, uz ostalo i ZOI-u, koja pripadaju općinskim organizacijama SDA.

- Znam i odgovorno tvrdim da je to što rade na štetu društva, na štetu države koju smo mi branili. Ne može se upravljati javnom imovinom kao svojom i iz nje izvlačiti resurse i zapošljavati ljude. To ova zemlja nije zaslužila - rekao je Konaković.

Premijer KS je istakao da je "dobio nalog da sačuva one čiji je kriminal dokazao". 

Nemam ništa posebno da izdvojim kao razlog zašto napuštam Stranku demokratske akcije. Bio sam na nekim bitnim sastancima, razgovarao sa predsjednikom. Dogovarao sam da se neke stvari mijenjaju, ali nisam uspio nakon čega je uslijedila moja odluka - kazao je Konaković.

Kako špekuliraju portali bliski Bakiru Izetbegoviću, dosadašnji zastupnici SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i Kemal Ademović te, prema još uvijek nepotvrđenim informacijama i Amor Mašović, u nastavku mandata neće politički djelovati u Klubu SDA te će također napustiti ovu stranku. Njima bi se trebao pridružiti i Amel Mekić, bivši član SDA, SDP-a i aktuelni samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Klub vijećnika SDA u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo će napustiti vijećnik Mirza Selimbegović, Klub vijećnika SDA u Općinskom vijeću Ilidža Nermin Muzur (direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo) i Tarik Stambolić, a Mustafa Mulić više neće biti dio Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Centar. Klub SDA u Centru su u septembru prošle godine napustili Velija Katica i Abid Jusić. 

Ranije smo pisali, da bi Konaković svoje djelovanje mogao nastaviti u A-SDA, prema informacijama, i svi ovi navedeni zvaničnici iz SDA bi mogli prijeći u ovu stranku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.