BIH

Bevanda: Očekivana odluka Izvršnog odbora MMF-a

Srna

9.2.2018

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je  da je odluka Izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o isplati druge tranše proširenog aranžmana sa BiH očekivana, jer uz povoljne kredite uključuje i sprovođenje važnih reformi na koje se, zbog nekih razloga, vlasti teško odlučuju bez obzira što je poznata njihova dobrobit.

MMF daje najjeftiniji novac kojeg prate reforme i to su razlozi zbog kojih nam je neophodna saradnja s ovom međunarodnom finansijskom institucijom-  rekao je Bevanda.  

On je podsjetio da je Ministarstvo finansija i trezora BiH završilo sve pripremne radnje koje prethode isplati tranše MMF-a u skladu sa propisanim procedurama, tako da novac može biti uplaćen na račun Centralne banke BiH i dalje entitetima.

Izvršni odbor MMF-a odobrio je BiH isplatu druge tranše Proširenog aranžmana u iznosu od oko 74,6 miliona evra. Ukupni iznos do sada doznačenih sredstava iznosi 149,3 miliona evra. 

Sredstva MMF-a se u omjeru dvije trećine Federaciji BiH i jedna trećina Republici Srpskoj prebacuju na račune entitetskih vlada. /


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.