"Večernji list" objavio snimak Mektićeve izjave

"Večernji list" objavio snimak Mektićeve izjave

"Večernji list" objavio je na svojoj veb stranici audio-snimak koji potvrđuje autentičnost izjave ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Dragana Mektića "da se u Srebrenici dogodio genocid i da Srbi trebaju da prođu katarzu".

"Postoje relevantni dokumenti, moramo priznati šta se dogodilo u Srebrenici. Pogledajmo u Njemačkoj, opet se njemački parlament neki dan izvinio za Holokaust. Mi Srbi moramo proći tu katarzu. Niko ne može zločine, poput onih u Srebrenici, raditi u moje ime. To su radili bolesni umovi, otuđeni od naroda i te osobe treba procesuirati", rekao je Mektić novinaru odgovarajući na pitanje da li kao Srbin smatra da je u Srebrenici počinjen genocid.

Nakon što su na vijest uslijedili brojna reagovanja u Republici Srpskoj, Mektić je jutros demantovao navode iz intervjua da je rekao da "Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici", precizirajući da se u Srebrenici desio stravičan zločin.

"Apsolutno nisam tako komentarisao to pitanje vezano za Srebrenicu i u potpunosti ga odbacujem i demantujem. O zločinu u Srebrenici govorio sam u kontekstu izjave Milorada Dodika i to je djelimično navedeno u intervjuu, kad sam rekao da je dvije hiljade i neke godine Dodik javno na televiziji saopštio da mu je `potpuno jasno i da je nedvosmisleno da je u Srebrenici počinjen genocid`", izjavio je Mektić novinarima u Sarajevu.

Vezane vijesti

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH