BIH

Smije li tužilac po Bakirovog zeta?

Piše: K. KEŠMER

12.2.2018

Možda i najveća akcija u poslijeratnom periodu usmjerena protiv korupcije i utaje poreza odigrala se prošle sedmice pod dirigentskom palicom Tužilaštva Kantona Sarajevo pod simboličkim kodnim nazivom „Zadruga“.

Konekcija sa SDA

Prema informacijama koje su puštene iz Tužilaštva, pod istragom je oko 500 pravnih i odgovornih lica. Osumnjičeni su da su posljednjih osam godina sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju studenata i đaka oprali desetine miliona KM, kao i da su kao članovi organizirane grupe fiktivnim ugovorima i lažnim podacima prali novac i vršili utaju poreza.

Ono što u prvi mah upada u oči kada se prelistaju imena i prezimena osumnjičenih i obuhvaćenih istragom jeste konekcija sa SDA, strankom koja godinama vlada u KS i bez koje skoro nijedna firma ne može dobiti posao u glavnom gradu BiH.

Iako se njegovo ime navodilo stidljivo u medijskim izvještajima, iz Tužilaštva KS nezvanično je potvrđeno za „Avaz“ da je na listi osumnjičenih i Mirsad Berberović, zet Bakira Izetbegovića i vlasnik firme „Bihexo“. Kako nam je rečeno, on je osumnjičen da je sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju vršio utaju poreza i prao novac.

S obzirom na to da Berberović, kao zet Bakira Izetbegovića, ima ogromnu političku zaleđinu, tužilački tim koji radi na ovom predmetu (a koji u određenim trenucima broji čak devet tužilaca!), polako priprema teren i za njegovo hapšenje.

Navodno je upravo zbog toga, uprkos obimu slučaja, iz istrage isključen FUP, kojim rukovodi Dragan Lukač, a pod političkom palicom ministra Aljoše Čampare (SDA). Tako je ovaj dvojac namjerno zaobiđen kako ne bi ometao i skretao istragu s onih koji su pod njihovom zaštitom i zaštitom SDA, a akciju Tužilaštvo provodi u saradnji sa MUP-om KS.

Crpe novac

Osim Berberovića, koji je još „samo“ pod istragom, od onih koji se dovode u vezu sa SDA uhapšen je i Ramiz Duraković, direktor Javnog preduzeća „Lokom“, čiji je osnivač Općina Novi Grad. Duraković je na mjesto direktora došao preko SDA, odnosno načelnika ove općine Semira Efendića i lokalnog šefa SDA Huse Ćesira. Tužilaštvo KS već je ranije istraživalo sumnjive poslove ovog javnog preduzeća, preko kojeg SDA crpi velike količine budžetskog novca.

O „fetišu“ Ćesira i Efendića da preko javnih kompanija izvlače novac najbolje govore i posljednja politička dešavanja u KS. Upravo ovaj dvojac instalirao je svoje ljude u firme ZOI 84 i „Vodovod i kanalizacija“, odakle već godinama crpe novac, a zbog svega je premijer Elmedin Konaković i napustio SDA.

U zaštitu zeta stao i Osmica? 

U policijskim i tužilačkim krugovima također se spekulira da je cijela policijsko-obavještajna struktura SDA dignuta na noge kako bi zaštitila Bakirovog zeta. Tako se, navodno, u sve umiješao i Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), te preko SIPA-e urgirao da bude zaštićen Berberović.

Dvije afere u nekoliko mjeseci - „Vodovod“ i „Blok 7“

Berberović je vlasnik firme "Bihexo"

Berberović je u žižu javnosti došao nakon što su mediji objavili vijest o sumnjivim tenderima koje je dobivao u kantonalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ za obnovu vodovodne mreže. To preduzeće inače kontroliraju kadrovi SDA, prije svega novogradske filijale ove stranke. Kako smo ranije objavili, Berberovićeva firma samo je u tri mjeseca dobila poslove vrijedne dva miliona KM. O rezultatima obavljenog posla možda najbolje govori činjenica o redukcijama vode koje su Sarajlije proživljavale.

Osim toga, firma „Bihexo“ dobila je nedavno posao „Elektroprivrede BiH“ na Bloku 7 Termoelektrane Tuzla u vrijednosti od oko 21 milion KM. Posao je Berberović dobio tako što su u tenderu navedeni uvjeti koje samo njegova firma može dobiti. Da priča dobije smisao, potrebno je naglasiti da je direktor „Elektroprivrede“ Bajazit Jašarević, kadar SDA.

Uhapšen i graditelj trotoara

Među uhapšenima bio je i Sead Tutić, vlasnik firme „Sela“. Ta firma poznata je po tome što je vršila famoznu rekonstrukciju trotoara ispred Predsjedništva BiH, koja je građane koštala nevjerovatnih 362.812 maraka! Također, uhapšen je i Hadis Kustura, direktor firme MHS, koji je bio i predsjednik Kantonalnog odbora Asocijacije mladih SDA.

Veliki donator SDA

Pod istragom je i Hamed Ramić, vlasnik „Euro-Asfalta“, potom firme „ANS Drive“. Inače, „Euro-Asfalt“ je veliki donator SDA, a kompanija „ANS Drive“ redovno dobiva unosne poslove pod pokroviteljstvom SDA, kao što je gradnja SCC-a u Sarajevu, u vlasništvu kontroverznog saudijskog „biznismena“ i Izetbegovićevog prijatelja Sulejmana el-Šidija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.