BIH

Mirsad Đonlagić, državni poslanik i stručnjak u oblasti energetike: Ispuniti obaveze prema Energetskoj zajednici i deblokirati milione maraka

Đonlagić: Pozivam nadležne da riješe ovo pitanje

S. DEGIRMENDŽIĆ

12.2.2018

Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ocijenio je da je nedopustivo to što BiH propušta sve rokove za realizaciju obaveza prema Energetskoj zajednici Evropske unije (EZEU).  

Đonlagić, koji je i profesor i stručnjak u oblasti energetike i obnovljivih izvora energije, stalno upozorava na dugoročne posljedice neispunjavanja obaveza BiH prema toj zajednici, uključujući i aktuelne sankcije.

 Entitetska saglasnost

Naglašavajući da je pred BiH neminovna obaveza usvajanja zakona o regulatoru električne energije i plina na tržištu i prijenosu električne energije, Đonlagić kaže da je jedan od ključnih dokumenata iz ove oblasti koji BiH mora donijeti i strategija o energetskom sektoru BiH. O tome je nedavno uputio i pitanje državnom ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

- Dobio sam odgovor da do sada nije bilo saglasnosti entiteta za izradu strategije, ali da posljednje aktivnosti vode ka tome da se okonča njena izrada. Ali, potpuno je nerazumljivo zašto ovoliko kasnimo s tim obavezama - kaže Đonlagić.

 Neosnovane priče

On ističe da se svi nadležni što prije trebaju posvetiti rješavanju ovih pitanja te da u ispunjavanju obaveza prema Energetskoj zajednici nema mjesta pričama o navodnom prijenosu nadležnosti niti bilo čijoj ugroženosti.

- Ovo je pitanje prosperiteta BiH. Blokiran nam je pristup fondovima EU i onemogućili smo sami sebi korištenje miliona mraka koji ne pripadaju ni Bošnjacima, ni Srbima, ni Hrvatima, a ni ostalima. Taj novac pripada svima nama u BiH i pozivam sve koji donose odluke da, prije svega, to imaju u vidu - poručio je Đonlagić.

Kasne već tri godine

Bosna i Hercegovina trebala je do 1. januara 2015. završiti usklađivanje Trećeg energetskog paketa, na šta se obavezala pristupanjem članstvu u Energetskoj zajednici, a to znači da s ispunjavanjem obaveza kasni tri godine. Za sada u potpunosti nije usklađen ni Drugi energetski paket, a u isto vrijeme sprema se Četvrti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.