BIH

Sprega Novalića, direktora ADSFBiH i stranke na vlasti: Je li Begić i dalje sekretar Kadrovske komisije SDA?

Begić: Ne ispunjava uvjete

S. DEGIRMENDŽIĆ

13.2.2018


Refik Begić od jula 2016. godine vršilac je dužnosti direktora Agencije za državnu službu (ADS) FBiH, jer Vlada FBiH nije raspisala konkurs za izbor direktora ADS-a, potvrđeno nam je iz ove institucije. Vlada FBiH tada ga je imenovala „na period od 90 dana, odnosno do okončanja konkursne procedure“, i upravo je ovakvom formulacijom omogućeno da Begić još dugo može biti vršilac dužnosti direktora. 

 Politička ličnost

Ovo je još jedna činjenica kojom sve izjave Fadila Novalića, premijera FBiH, i Begića o navodnoj ispravnosti konkursa za izbor direktora Porezne uprave FBiH svakim danom sve više gube na vjerodostojnosti. 

S druge strane, naš izvor, koji je želio ostati anoniman, kaže da Begić ne ispunjava ni osnovne uvjete da bude na čelu Agencije. Prije svega, on kaže da takva osoba mora biti diplomirani pravnik, što Begić nije. Također, Begić nije imao nikakvog iskustva u državnoj službi, što je bio eliminatorni faktor da se uopće prijeđe prag Agencije.

Što je najgore Begić je, kao što smo pisali, politička ličnost direktno nakačena na SDA, što je u suprotnosti sa zakonom. Prije postavljenja u Agenciji, bio je savjetnik Aljoše Čampare, federalnog ministra unutrašnjih poslova, a naš izvor otkriva da je Begić bio sekretar Kadrovske komisije SDA te da je možda još na toj poziciji!  

Neustavna odredba

Najskandaloznije je, kako tvrdi naš izvor, to što je Novalić, kako bi doveo Begića na poziciju direktora, prekršio čak i Ustav FBiH.  


Prekršio i Ustav FBiH

Smjenjujući bivšeg direktora ADSFBiH Seada Maslu, Novalić je postupao po jednom članu Zakona o državnoj službi FBiH, na čiju je primjenu u tom trenutku postojala zabrana Ustavnog suda FBiH, do donošenja konačne odluke. Kasnije je sud uistinu tu odredbu proglasio neustavnom, ali to nije zaustavilo Novalića da ode korak dalje i na Masli primjenjuje retroaktivno i odredbe nekih drugih zakona koje je mijenjao u hodu.

Neuobičajena pojava   

Naš sagovornik kaže da je Begić veoma važan naročito za Novalića i Čamparu, jer tvrdi da upravo oni kandidati bliski ovom dvojcu na konkursima koje provodi Agencija dobivaju najviše bodova i prolaze. Premda nema dokaza da je pri ispitu koji je na konkursu za direktora Porezne uprave prošao jedino Šerif Isović, aktuelni v. d. direktora Uprave, bilo nekih malverzacija, naš izvor ističe da je neuobičajeno da od tolikog broja prijavljenih prođe samo jedan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.