BIH

Nabavka oružja za policiju RS izazvala zabrinutost Evropske unije

Fena

13.2.2018

Kupovina novih 2.500 pušaka za policiju Republike Srpske izazvala je zabrinutost u vezi namjera entitetske vlade i produbljivanja ruskog utjecaja u podijeljenoj i ekonomski osiromašenoj Bosni i Hercegovini, piše "Guardian".

Pošiljka od 2.500 automatskih pušaka iz Srbije trebala bi stići u RS u martu, nekoliko sedmica prije zakazanog otvaranja novog centra za obuku, gdje će, navodno, raditi savjetnici iz Rusije.

Oružje stiže u trenutku kada je dugoročna stabilnost Bosne i Hercegovine upitna. Dejtonski mirovni sporazum okončao je rat prije nešto više od 22 godine, ostavljajući zemlju podijeljenu na dva poluautonomna dijela: Republiku Srpsku i Federaciju, piše britanski list.

Ovaj sporazum je zaustavio stradanja, ali je stvorio sistem koji nagrađuje politiku koja se temelji na etničkim podjelama. Nacionalističke stranke čvrsto drže vlast u svojim rukama na svojim odvojenim feudalnim posjedima, korupcija je rasprostranjena, dok zemlja ima najviši broj nezaposlene omladine na svijetu.

Početkom ovog mjeseca, Evropska komisija je objavila novu strategiju za ovu regiju, u kojoj nudi put u EU na temelju zasluga, ali i dalje je nejasno kako će BiH prevazići svoje duboke strukturalne probleme.

Aktivisti građanskog društva u RS, Vijeće ministara u Sarajevu i zapadni diplomate vjeruju da će novu teško naoružanu policijsku jedinicu Milorad Dodik iskoristiti kako bi učvrstio svoju poziciju i zastrašio protivnike uoči izbora u oktobru.

Oni se boje da bi, dugoročno, ova sila mogla biti upotrijebljena za ispunjenje Dodikovih snova o nezavisnosti, čime bi se povećala opasnost od novog rata u regiji.

Rusija, koja Dodika smatra preprekom za članstvo BiH u NATO-u, pokazala mu je snažnu podršku, te se Dodik sastao s Vladimirom Putinom najmanje šest puta od 2014. godine, podsjeća Guardian.

Dodik je u ponedjeljak potvrdio nabavku ovog oružja, o kojoj je najprije izvijestio portal Žurnal, čije je sjedište u Sarajevu, te je Dodik kazao da će poduzeti dodatne korake u naoružavanju policije radi „borbe protiv terorizma“.

- To je jedna sasvim legitimna akcija i mi nemamo šta da krijemo. Dvadeset godina nismo imali pravo da opremimo policiju, sada smo odlučili to da uradimo - rekao je Dodik.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko (Inzko) izrazio je zabrinutost ovom pošiljkom.

- Želio bih da ova zemlja ima što je manje moguće oružja. Ukoliko jedna strana nabavi ovakvo oružje, onda će ga htjeti i druga strana – kazao je Incko.

Incko je također dodao da policija u njegovoj domovini, Austriji, ima samo 400 automatskih pušaka u cijeloj zemlji.

- Normalnoj policiji ne treba takvo oružje – rekao je.

Čelnik RS je održao govor na dan kada je položio vijenac na spomeniku pokojnom ambasadoru Rusije u UN-u Vitaliju Čurkinu, koji je prije dvije godine uložio veto na Rezoluciju Vijeća sigurnosti koja je masakr u Srebrenici trebala osuditi i nazvati genocidom.

Dodik također održava veze s „Noćnim vukovima“, ruskim motociklističkim klubom koji je blisko povezan s Putinom i koji je pod američkim sankcijama zbog svoje paravojne uloge u konfliktu u Ukrajini.

Istovremeno, članovi paravojne skupine „Srbska čast“, koje obučavaju Rusi, pojavili su se na ulicama Banje Luke.

Jedan opozicioni aktivist iz RS, koji nije želio biti imenovan, tvrdi da su ruski savjetnici već sigli u Banju Luku, te da će Zalužani i novi planirani robni terminal na lokalnom aerodromu eventualno poslužiti za ruski „humanitarni centar“.

Američke vlasti sumnjaju na to da sličan centar u Nišu u Srbiji služi kao centar za ruske obavještajne operacije, poput pokušaja puča u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine.

Jedan zapadni diplomata u BiH je rekao da za sada „ne postoje čvrsti dokazi“ da Rusi osnivaju sličan centar u BiH, ali da „pažljivo pratimo situaciju“.

Kurt Beijzner (Bassuener), stručnjak za BiH u Vijeću za demokratizaciju politike, vjeruje da je spuštanjem broja stabilizacijskih snaga na samo 600 vojnika i odustajanjem od postratne incijative da integrira bosanske podijeljene policijske snage, EU je ostavila vakuum koji će ispuniti Rusija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.