BIH

Neustrašivi „Crni bombarder“: Iz šume ukazivali na kriminal, podneseno 12 krivičnih prijava

E. Trako

13.2.2018

Kada je 2015. godine Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) zabranila rad radija „Slobodni Drvar“, Milan Balaban i grupa građana odmetnuli su se u šumu i s tajnih lokacija emitirali program. Kritizirali su sve, od lokalne do državne vlasti!

Sve pod motom „Padaj silo i nepravdo!".

RAK je u međuvremenu zabranio i tajno emitiranje, postavio ometače i „Crni bombarder“, kako su se nazvali, je ugašen. Balaban je u međuvremenu osuđen na pola godine zatvora, zbog navodnog „pomaganja u skrivanju radiostanice“.

- Mi smo samo ukazivali na njihov kriminal. Sjetite se Doma zdravlja, milionski dugovi i svega ostalog. Poslije naših emitiranja podneseno je 12 krivičnih prijava. Posla za policiju i Tužilaštvo ima napretek - kaže Balaban.

Ne zanima ih nacionalistička retorika, ne zanimaju ih političke pozicije... Zanimaju ih životi običnih Drvarčana. Svake srijede i nedjelje u popodnevnim satima se s brda iz okoline Drvara preko radioprijemnika emitira sarkastično obojena surova realnost ovog gradića. Pričali su se o svemu: od zdravstva, obrazovanja, represije institucija, kriminala, krađe, korupcije do nepotizma.

Ovaj je radio bio trn u oku lokalnom SNSD-u, koji je na sve načine pokušavao spriječiti njegov rad, ali niko nije znao gdje je radiostanica. Akteri i saradnici ovog radija progonjeni su od vlasti zbog svog djelovanja. Slobodne riječi Drvara u ruhu „Crnog bombardera“. Spakuju radiostanicu u terenac, agregat i svake sedmice neka nova šuma, neko novo brdo.

- I danas imam korektan odnos s načelnikom. Korektan je dečko, ali, ljudi, ne može ovako više. Pa sve je propalo – dodaje Balaban na kraju.

Ponovo su poslali zahtjev, kaže, RAK-u, i nadaju se da će dobiti dozvolu za emitiranje programa.

Kako ih nije zanimala nacionalistička retorika, političke pozicije nego samo životi običnih Drvarčana, „Crni bombarder“ je za veoma kratak period dobio podršku od Sarajeva, Banje Luke, Bihaća, Ključa, Bosanskog Petrovca, Tuzle, Bosanskog Grahova, Livna, Mostara, Prijedora, čak i iz dijaspore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.