BIH

Milionski dug ostao direktoru s četiri razreda osnovne škole

S. KURT

13.2.2018

Pet najvećih poreznih dužnika, prema spisku Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u januaru su državi dugovali više od 55,6 miliona poreza.

Na vrhu liste dužnika, gotovo redovno i to duže vrijeme, pojavljuje se pet istih – sarajevski javni prijevoznik GRAS, kompanija "MB Kekerović" iz Laktaša, "Đuša" iz Fojnice, Federalna direkcija za robne rezerve, te kompanija "Mass" iz Bijeljine.

Prvo mjesto

Sarajevski GRAS već dugo drži prvo mjesto sa 22,108.624 KM duga. U ovoj kompaniji ruže ne cvjetaju od rata, a česte promjene menadžmenta, nikakva poslovna vizija, veliki broj radnika, izraubovana vozila... te još bezbroj problema, uz dug poreza, pritišću ovu firmu. S vremena na vrijeme govori se o njenom gašenju, ali niti jedna kantonalna Vlada do sada nije imala snage za takav potez. Kratkoročne mjere, očekivano, nisu donijele nikakve promjene.

Kompanija "MB Kekerović" iz Laktaša u januaru je dugovala više od 11,5 miliona. Vlasnik Milan Kekerović prije godinu i po osuđen je na 14 godina i pet mjeseci zatvora zbog organiziranog kriminala, odnosno utaje poreza, pranja novca, teške rađe i carinske prevare.

Sud je Kekeroviću oduzeo protupravno stečenu imovinu u iznosu od 3,8 miliona KM i nekretnine. Istom presudom optužena je i njegova kompanija, također za poreznu utaju i pranje novca, te likvidirana.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je krajem 2013. godine, nakon što je inspektor UIOBIH Regionalnog centra Banja Luka, u kontroli "MB-Kekerović", otkrio fakturu drugog obveznika. Detaljna kontrola pokazala je da su ove, ali i još 22 kompanije nezakonito ostvarile povrat poreza. Budžet je oštećen za 9,6 miliona KM.

Vjerovali ili ne

Priča o kompaniji "Đuša" iz Fojnice, koja duguje nešto više od devet miliona KM poreza, slobodno bi mogla ići u rubriku „Vjerovali ili ne“. Vlasnik i osnivač kompanije (tako se vodi na papiru) je Fikret Polutan, koji ima tek četiri razreda osnovne škole. Njega je na prevaru za vlasnika postavio Amir Pošković. Porodica Polutan dobila je naknadu od 300 KM i motornu pilu.


Pravi vlasnik je preminuo, milionski dugovi su ostali, a Firket Polutan vlastitom imovinom odgovara za dug firme.

U top pet najvećih dužnika obavezno se smješta i Direkcija za robne rezerve. Visina poreznog duga je 6,542.000 KM.

"Prvi mafiozo RS"

Firma "Mass" d.o.o., bivši "Dado petrol", veže se za ime Aleksandra Mandića i njegovog oca Momčila. Više puta mijenjala je i naziv, a i vlasnika, a na kraju je dug od 6,4 miliona registriran kao imovina izvjesnog Nenada Jovanovića, a na osnovu lažne lične karte.

Momčilo Mandić, policajac, prvi je ratni ministar pravde u Vladi Republike Srpske, a na posljednjim izborima u Srbiji ušao je u Narodnu Skupštinu s liste Šešeljevih radikala.

Biljana Plavšić nazvala je Mandića „prvim mafiozom RS“.

Nevjerovatnih 4,5 milijardi KM 

Iako zvanična statistika u 2017. godine bilježi rast prikupljenih direktnih i indirektnih poreza, ukupni porezni dug u BiH (po osnovu direktnih i indirektnih poreza) iznosi nevjerovatnih 4,5 milijardi KM, objavio je krajem godine CCI.

Pri tome, samo za direktne poreze (poraz na platu, doprinosi za PIO, zdravstveno osiguranje, nezaposlenost, itd) dug iznosi oko 3,8 milijardi KM. Poređenja radi, ukupni porezni dug je skoro četiri puta veći od posljednjeg višegodišnjeg aranžmana s MMF-om.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.