BIH

HMS: DF u čapljinskim maškarama vidio “udar na građansku BiH” i “fašističko jednoumlje”

Avaz.ba

13.2.2018

Hrvatski Medijski Servis (HMS) komentirao je reakcije na karnevalsku povorku u Čapljini prije dva dana, gdje je prikazan tabut sa imenom "Željko K.", te partizanima, ustašama i imamom.

Iz DF-a su, morbidnim ocijenili gestu na maškarama u Čapljini, gdje je prikazan pokop sačinjen od tabuta, partizana, ustaša i imama i nišana s imenom Željka K. To je, kako navode, klasično zastrašivanje i priželjkivanje najgoreg scenarija po pojedinca koji misli drugačije i bori se za drugačiju državu, prenosi HMS. 

- Sve aktivnosti nacionalističkih protagonista koje su iza nas, ali i one koje će se u budućnosti dogoditi, samo su dokaz da je naš predsjednik Željko Komšić trn u oku fašističkoj politici, ali i na pravom i jedinom putu da uspješno korača trnovitim stazama i da ima snage da se izbori za ono u što svi mi vjerujemo, jer smatramo da je drugačija Bosna i Hercegovina moguća - prenijeli su saopćenje KO DF Sarajevo.

- Podsjećamo da BiH nije uređena kao građanska već kao federalna država tri konstitutivna naroda i dva entiteta, a maškare su dio pokladnih, karnevalskih svečanosti koje obično uključuju maskirane povorke i plesove, bakljade, vatromete, obasipanje cvijećem, konfetima i korijandolima, te na kraju svečano spaljivanje ili pokapanje velike lutke, personifikacije 'princa karnevala - piše Hrvatski Medijski Servis (HMS).




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.