BIH

Mikulić: Počinju pregovori sa SDA i HDZ BiH o rješavanju izbora u Mostaru

Mikulić uoči sjednice Predsjedništva SDP BiH

M. R. S.

13.2.2018

Zvanični pregovori predstavnika lokalnih organizacija SDP-a, SDA, HDZ BiH o Izbornom zakonu koji bi rješavao pitanje izbora u Mostaru počeće krajem ovog mjeseca, najavio je danas Zoran Mikulić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK).

- Neko kvalitetno rješenje se može naći. Ne mora to biti prijedlog koji smo mi dali. Spremni smo da to bude neka mješavina prijedloga – dodao je Mikulić.

On je uoči sjednice Predsjedništva SDP BiH, čiji je član, danas istakao da je izmjena izbornog zakonodavstva jedno od gorućih pitanja u BiH, te da je vidljivo da SDA i HDZ BiH ne žele doći do bilo kakvih izmjena zakona i da žele da, uz asistenciju i međunarodne zajednice, na neki način zabetoniraju faktičko stanje i da dođe do „mostarizacije FBiH“.

-U Mostaru niz godina vlada diktatura. Bojim se da se takav scenario sprema i u FBiH, da vladajućim faktorima to odgovara kako izborni rezultati, koji će za njih biti nepovoljni, ne bi bili prihvaćeni – kazao je Mikulić.

Pozvao je SDA i HDZ BiH da barem razmatraju SDP-ov i DF-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, kao jedini koji je „živ“, u parlamentarnoj proceduri.

Inače, kako je najavio, Predsjedništvo SDP baviće se danas na sjednici i pripremama ove stranke za predstojeće izbore. Podsjetio je da su obišli skoro sve općine, prikupili prijedloge i sugestije građana, simpatizera, članova stranke, kako bi sačinili što bolji izborni program.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.