BIH

Građani Tuzle izlaze na ulice: „STOP trovanju, želimo čist zrak“

A. Č.

13.2.2018

Da se pod hitno moraju naći rješenja gorućeg problema u Tuzli, jednog od najzagađenijih gradova u Evropi, pokazuje i analiza rezultata monitoringa zraka u Tuzli na Mjerne stanice BKC.

U posljednjih pet godina evidentan je porast koncentracije SO2. Prije šest godina bila su 143 satna prekoračenja, a 2016. godine čak 704.

Tokom jedne kalendarske godine ova vrijednost bi smjela biti prekoračena maksimalno 24 puta. Ništa bolja situacija nije ni u Živinicama.

Tim povodom, građani Tuzle digli su svoj glas i pokrenuli Facebook grupu „Pokret za čist zrak“, a za subotu, 17. februara s početkom u 12 sati najavili su mirno okupljanje na Trgu slobode te šetnju.

"Uzroke znamo i trebaju nam hitno rješenja“, „Građani žele čist zrak, a ne rak!“ istaknuto je grupi.

U Tuzlanskom kantonu kvalitet zraka je vrlo nezdrav što znači da osobe sa respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Građani se konstantno upozoravaju da je moguća pojava pojačanih simptoma bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa poput astme. 

Ljekari klinika za plućne bolesti ističu da zagađenje zraka ostavlja dugoročne posljedice. Naglašavaju da se udisanjem zagađenog zraka u svijetu smatra jednim od uzroka porasta astme, hronične opstruktivne plućna bolest (HOPB), karcinoma pluća, alergija i povećane stope smrtnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.