BIH

Dogovorena saradnja između CEST-a FBiH i Ministarstva pravde BiH

Murtezić i Grubeša: Uvjerili smo se da ovdje imamo najbolje predavače ( A. Kuburović)

Piše: E. H.

13.2.2018

Dogovorili smo model kako da unaprijedimo buduću saradnju između Ministarstva pravde BiH i Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH (CEST FBiH), kazao je jučer ministar pravde BiH Josip Grubeša nakon što je obišao prostorije CEST-a FBiH.  

Dodao je da je današnju posjetu iskoristio kako bi pokazao da različiti nivoi mogu sarađivati.

- Iz prve ruke smo se uvjerili da Centar redovno obavlja sve edukacije i vrši obuku sudija i tužilaca. Uvjerili smo se da ovdje imamo najbolje predavače i dogovorili smo model kako da unaprijedimo našu saradnju. Kad govorimo o pravosuđu u BiH svi imamo neke primjedbe i postavlja nam se pitanje da li su naši ljudi u pravosuđu dovoljno educirani i kvalitetni. Ovdje smo se mogli uvjeriti da se svima na jednak način omogućava da se educiraju – pojasnio je Grubeša.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o budućoj saradnji, jer u BiH uvijek postoje problemi finansijske prirode.

Arben Murtezić, direktor centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH kazao je da su današnju posjetu iskoristili kako bi ministra Grubešu upoznali s radom Centra.

- Imamo zajednički posao koji je vezan za evropske integracije i u tome se naši ciljevi i rad u mnogo čemu preklapaju. Iskoristili smo priliku da vidimo koje su to naše mogućnosti, te kako možemo pomoći da napravimo sinergiju između naših institucija. Edukacija je i za najrazvijenije zemlje je izazov, posebno zbog novih oblika kriminaliteta koji se pojavljuju – pojasnio je Murtezić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.