BIH

Živković: Nikad nisam doživio spomenik u ovakvoj situaciji

Al.B

13.2.2018

Nakon što je u blizini spomenika učesnicima Bitke na Sutjesci došlo do aktiviranja klizišta, spomen kompleks na Tjentištu danas je obišao njegov idejni tvorac, umjetnik Miodrag Živković iz Beograda. On je kazao da, po prvi put nakon otvaranja 1971. godine, vidi spomenik u ambijentu, kojeg su danas u Dolini heroja uljepšali intenzivan snijeg i magla.  

– Nevjerovatno. Nikad nisam doživio spomenik u ovakvoj situaciji. Pao je snijeg, pozadina je zamagljena, neke površine su osvjetljene, pa djeluje nestvarno. Taj skulptorski izraz je došao do velikog izražaja i izuzetno sam zadovoljan i iznenađen, iako sam mnogo dana proveo ovdje – kazao je Živković.

On je siguran da ni spomen kosturnica, a posebno spomenik iznad nje, neće biti ugroženi klizištem, te je preporučio izgradnju kanala za prikupljanje površinskih voda iznad plato sa spomen plčama partizanskim brigadama, učesnicama bitke. Direktor Nacionalnog parka Sutjeska, Dejan Pavlović, kazao je da će projekat sanacije klizišta biti pripremljen za manje od mjesec dana.  

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.