BIH

Hoće li Sarajevo ostati bez plina?

Građani strahuju da će ostati bez grijanja usred zime

E. H.

14.2.2018

Još je neizvjesno hoće li glavni grad BiH ostati bez plina, jer nije postignut dogovor između kompanija „Sarajevo-gas“ iz Istočnog Sarajeva i „BH-Gas“. Prema najavama iz „Sarajevo-gasa“, do kraja sljedeće sedmice bit će donesena odluka o prestanku isporuke plina za Sarajevo i Istočno Sarajevo. Kako su naveli, u takvu su situaciju dovedeni jer već godinama ne mogu postići dogovor sa „BH-Gasom“ o novoj cijeni transporta ovog energenta.  

Iz „BH-Gasa“ ističu da su „Sarajevo-gasu“ uplatili 1,6 miliona KM, po osnovu važećeg aneksa Ugovora o transportu plina.

 - Ova uplata predstavlja izmirenje duga od 2015. godine, po cijeni koja je tada definisana i ugovorena i iznosi 3,78 KM za 1.000 kubnih metara plina - pojasnili su iz „BH-Gasa“.

No, Slavo Krajišnik, direktor „Sarajevo-gasa“, kazao je da je „BH-Gas“ izmirio svoja dugovanja po staroj cijeni, koja je važila dok Regulatorna komisije za energetiku RS nije donijela nove cijene.

 - To ne rješava problem, jer je uplaćeno po cijeni koja nije važeća i nijednim aneksom nije potvrđena – smatra Krajišnik.

Na to su iz „BH-Gasa“ odgovorili da će nadležni organi u narednom periodu razmatrati finansijske zahtjeve “Sarajevo-gasa“.

Do tada, građani Sarajeva koji svoje domove u zimskim mjesecima zagrijavaju pomoću plina, moraju strahovati hoće li imati grijanja.

Krajišnik kaže da je skeptičan da bi se mogao postići dogovor, ističući da je suština problema što „BH-Gas“ ne priznaje nadležnost Regulatorne komisije za energetiku RS.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.