BIH

Komisija odlučila Pamuka proglasiti počasnim građaninom Sarajeva, pa stigla direktiva

S. KURT

14.2.2018

Nobelovac Orhan Pamuk neće biti počasni građanin Sarajeva.

Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Sarajeva najprije je jednoglasno (sa sedam glasova za) odlučila turskog pisca proglasiti počasnim građaninom glavnog grada BiH, no, danas je ponovo održana sjednica. 

- U Komisiju je iz Gradske uprave stigla direktiva kojom se tražilo da se Pamuku ta titula uskrati – tvrdi Samir Fazlić, vijećnik Naše stranke u GV Sarajevo.

Dodvoravanje Erdoganu

On ističe da je ovakav potez Komisije "kontiuitet SDA politike dodvoravanja Erdoanovom režimu".

- Ne mogu se oteti utisku da je odluka Gradske uprave da se Pamuku uskrati ta titula upravo uslovljena Pamukovom protivljenju politici turskog predsjednika Erdoana.  SDA ima strah da će titula počasnog građanina Sarajeva naljutiti Erdoana kojem je, prisjetimo se, Bakir Izetbegović spreman Bosnu ostaviti u amanet – dodaje Fazlić.

Velija Katica, predsjednik Komisije, međutim, oštro demantira ove navode. Navodi kako jako cijeni književni rad Orhana Pamuka, ali da nije bilo dovoljno elemenata koji bi dokazali da zaslužuje to priznanje.

Inače, Komisija je prije godine imala sličan gaf. Najprije je odlučila da profesoru Sema Aliju Lafciogluu dodjeli Plaketu Grada Sarajeva.

Prethodni gaf

- Plaketa mu je tada oduzeta zbog sumnje da su Bosna Sema institucije bile u vlasništvu Erdoanovog političkog protivnika Fethulaha Gulena, osumnjičenog za pokušaj državnog udara u Turskoj – naglašava Fazlić.

Orhan Pamuk jedan je od najkontroverznijih i najčitanijih pisaca u povijesti turske književnosti. Osim Nobelove dobitnik je najvećih svjetskih nagrada.

Grupa turskih advokata 2005. godine podigla je tužbu protiv Pamuka, a zbog njegovih izjava u vezi s zločina nad Armenima i Kurdima. Optužbe su odbačene godinu kasnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.