BIH

{AFERE /} Krivična prijava protiv Novalića i Čampare

Sa „sporne“ sjednice 11. januara: Pokušaj obmane

M. RENER-SMAJOVIĆ

14.2.2018

Protiv premijera FBiH Fadila Novalića i ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, kadrova SDA, podnesena je krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, jer su čak godinu od članova Vlade FBiH krili presudu Općinskog suda u Sarajevu koja Vladi nalaže imenovanje Dragana Lukača za direktora Federalne uprave policije (FUP) na četiri godine, počev od aprila 2015.

Krivičnu prijavu prije desetak dana je podnijela ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo.


Preferirani Lukač

Skrivanjem presude, navodi se, premijer i ministar onemogućili su Vladu da odluči o eventualnoj žalbi i doprinijeli da ona postane pravosnažna. Ocjene su da iza svega stoji pokušaj Novalića i Čampare, odnosno SDA, da po svaku cijenu zadrže Lukača na čelu FUP-a.   

Azra Bavčić, portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, kazala nam je da je prijava primljena, predmet formiran te da provjeravaju navode iz prijave. 

- Presuda (Općinskog suda, op. a.) u prvoj polovini januara 2017. je dostavljena i zaprimljena u Sekretarijatu Vlade FBiH, te isključivo proslijeđena Novaliću i Čampari. Nakon što su je dobili, zajedno i po prethodnom dogovoru, od ostalih članova Vlade prikrivaju egzistenciju i prijem iste, a sve kako Vlada ne bi odlučivala o eventualnom ulaganju žalbe, na što je imala pravo, a da bi na taj način ishodili pravosnažnost presude usljed nekorištenja pravnih lijekova i pogodovali preferiranom kandidatu Draganu Lukaču, te kako bi se Vladi nametnula konačna obaveza imenovanja kandidata Lukača na mjesto direktora FUP-a - navodi se u krivičnoj prijavi. 

Stvarali privid  

Novalić i Čampara, radi stvaranja privida, ovu su presudu stavili na dnevni red sjednice Vlade FBiH 11. januara ove godine. Tražili su da Vlada imenuje Lukača i postupi po presudi, i to nakon što su, kako se navodi u prijavi, “na svjesno prijevaran i nepropisan način, bez znanja ostatka Vlade izdejstvovali pravomoćnost presude i pogodovali izboru kandidata Lukača, a na štetu stavova ostalih članova Vlade i ostalih kandidata u proceduri izbora direktora FUP-a”. 

- Mogli smo odlučiti i da ne ulažemo žalbu. Vladi nije data mogućnost da se opredijeli - kazala je Đapo.

Ministri nisu dobili potpune informacije

Na sjednici 11. januara članovi Vlade su od Čampare tražili potpunu informaciju o statusu Lukača, treba li u penziju ili ne, te zašto nije korišten institut žalbe. No, te podatke nisu dobili. Ovo pitanje izazvalo je kritike i žustru raspravu, a većina članova Vlade odlučila je biti suzdržana pri imenovanju Lukača na četiri godine, počev od 10. aprila 2015. 

Neophodan Nezavisni odbor  

Ova situacija pokazuje i koliko je neophodan Nezavisni odbor koji prati rad direktora FUP-a i ima ključnu ulogu u njegovom razrješenju i imenovanju. Imenovanje Nezavisnog odbora u Parlamentu FBiH prvo je dvije godine kočila SDA, a sada se čeka da Dom naroda Parlamenta okonča sjednicu prekinutu u novembru prošle godine i glasa o imenovanju ovog tijela. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.