BIH

Crveni alarm za zagađenje u Sarajevu i Živinicama: Jedino vjetar otjera otrov iz zraka

Nezavisne

16.2.2018

Kvalitet zraka u Sarajevu i Živinicama jučer je okarakteriran kao nezdrav s indeksom kvaliteta 154, odnosno 155, a crvenom bojom upozoreno je stanovništvo s bolestima srca i disajnih organa te trudnice da izbjegavaju napore tokom boravka na otvorenom.

Navedeno je to u biltenu Udruženja "Eko-akcija" na osnovu izvještaja s mjernih stanica koje kontroliraju zrak, a koje su instalirane u općinama. 

Za razliku od prethodnih dana, kada je u Lukavcu zrak bio 12 puta zagađeniji od dozvoljenog indeksa, koji iznosi 50, jučer je situacija bila nešto povoljnija, a vazduh "samo" umjereno zagađen, s indeksom kvaliteta 85 i opasan za izuzetno osjetljive osobe.

Zrak je zagađen, ništa se ne radi po tom katastrofalnom pitanju, samo što nas ponekad upozore da ne izlazimo napolje, kao da možemo čitav dan sjediti u kući! Moramo na posao, djeca u školu i sve kroz taj otrov od zraka - rekao je jedan ogorčeni građanin Lukavca. 

Mještanima Tuzle i okoline koji godinama "dišu na škrge" neku nadu ulijeva izrada analize utjecaja na kvalitet zraka u tuzlanskoj kotlini, koju će narednih 16 mjeseci raditi eksperti s Univerziteta u Tuzli kako bi konačno utvrdili u kojoj mjeri izvori učestvuju u zagađenju zraka u tuzlanskoj kotlini, koja je najugroženija u BiH, i koji sve faktori dovode do zagađenja.

Naime, Prirodno-matematički fakultet Tuzla prije dva dana potpisao je ugovor s "Elektroprivredom BiH" o izradi ove analize. 

U Udruženju "Eko-akcija" pozdravljaju ovu aktivnost, ali ističu da su domaće istraživačke institucije zanemarene kadrovski i s opremom.

Definitivno pozdravljamo to da je Fakultetu data prilika da radi, međutim to su relativno kompleksna istraživanja, za čiju obradu u BiH nema mogućnosti - kaže za "Nezavisne" Anes Podrić iz Udruženja "Eko-akcija". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.