BIH

Mirza Bašić: Počeo živjeti svoj san

Bašić s trofejem turnira u Sofiji

Piše: Z. ŠARIĆ

17.2.2018

Da je rođen u nekoj drugoj državi, Mirza Bašić danas bi imao nekoliko miliona eura i nalazio bi se u vrhu svjetske teniske ATP liste. Na njegovu žalost, on je iz Bosne i Hercegovine, pa je svoj vanserijski talent morao klesati sam, trenirati u groznim uvjetima, bez trenera, a kamoli štaba koji svaki jači teniser ima uza sebe.

Mnogo odricanja

Mirza je ipak u 26. godini, nakon mukama ispunjenih godina, stigao do titule ATP turnira i 77. mjesta na svjetskoj rang-listi. Tako je sebi „kupio“ mnogo lakši put do većih turnira, više novca i još boljeg plasmana.

Prije devet godina ovaj Sarajlija je bio šesti junior svijeta i već tada je bilo jasno da ima potencijal da postane vrhunski teniser. Iz već navedenih razloga morao je prijeći stostruko teži put do vrha. Prošle godine je počeo raditi s kvalitetnim trenerom, Danijelom Mejersom (Daniel Meyers) i timom „Hope and Spirit“, i njegova karijera krenula je uzlaznom putanjom.

Prošle godine stigao je nadomak top 100, igrao polufinale turnira u Rusiji, ove je osvojio trofej u Sofiji i probio barijeru te se približio pedesetorici najboljih tenisera svijeta.

Mirza je počeo živjeti svoj san da će postati poznat teniser koji će igrati i osvajati velike turnire. Tenis igraju milioni širom svijeta, a razlika između onih u prvih 100 i onih koji tu nisu je neznatna, i oni koji su na 300. poziciji igraju tenis na visokom nivou. Proći kroz takvo sito igrača veoma je težak posao, a Mirza je to napokon uradio i srušio barijere.

Samo napredak

Već u ponedjeljak imat će novi najbolji ranking karijere, a u budućnosti možemo očekivati samo napredak. Igrač koji ima sve, snažan servis, podjednako kvalitetan forhend i bekend, sada je dobio i ogromno samopouzdanje, a takav Mirza bit će tvrd orah i za najjače svjetske zvijezde.

Osim igrama na ATP touru, Mirza blista i u dresu reprezentacije u Dejvis kupu i već sada je rekorder svih vremena s ukupno 25 pobjeda za Bosnu i Hercegovinu.

Zahvalnost porodici 

Mirza je u svojim obraćanjima nakon trijumfa u Sofiji posebno zahvaljivao svojoj porodici.

Otac, majka i brat su bukvalno podredili svoj život njegovoj karijeri, a sada svi zajedno mogu biti sretni jer su učinili pravu stvar, Bašić već ima karijeru za ogroman respekt.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.