BIH

Bosanci i Hercegovci treća najpesimističnija nacija u svijetu

Tek 20 posto ispitanih bh. građana kazalo je da su optimistični

Piše: E. HALIMIĆ

16.2.2018

Građani BiH su treći najpesimističniji u svijetu kad je riječ o očekivanjima u ovoj godini, pokazalo je to tradicionalno istraživanje svjetski poznate agencije „Gallup International“.

Ipak najpesimističniji su građani Italije, zatim Grčke, a na trećem mjestu sa rezultatom od -18 su bh. građani. Tačnije na pitanje da li će ova godina biti bolja, lošija ili ista kao prošla, tek 20 posto ispitanih bh. građana kazalo je da su optimistični i da će 2018. biti bolja, 38 posto su izrazito pesimistični u svojim očekivanjima i predviđaju lošiju godinu od prethodne. Čak 41 posto naših sugrađana smatra da ova godina će biti ista kao i prošla, dok dva posto nije znalo odgovoriti na ovo pitanje.

Ekonomska očekivanja  

Također bh. građani prema svojim očekivanjima u ekonomskom planu spadaju u top deset svjetskih pesimista. Na pitanje da li će 2018. biti godina ekonomskog napretka, ekonomskih poteškoća ili će ostati ista, tek 13 posto ispitanih smatra da će doći do ekonomskog napretka. Čak 40 posto smatra da će 2018. biti ekonomski teža godina, a 45 posto odgovorila je da ne očekuje promjene u odnosu na 2017. godinu. Dok tri posto ispitanih nije moglo odgovoriti na ovo pitanje.

Sociolog Esad Lukač za „Avaz“ kazao je da se sjeća 80-tih godina prošlog stoljeća kad su se tek počela raditi ova istraživanja u BiH, a tačnije u Jugoslaviji.


Lukač: Promjena se desila „preko noći“

- Tad je Jugoslavija bila jedna od najoptimističnijih u svijetu, a posebno se isticala BiH. Ljudi su bili najopušteniji s najmanje stresa, a sad se nalazimo u suprotnoj situaciji i nije čudo da smo među tri najdepresivnije i najpesimističnije nacije u svijetu. Nažalost to je odraz realnog stanja u državi i društvu – smatra Lukač.

Realno stanje

Dodaje da zabrinjava činjenica da se ovakva promjena u sociološkom smislu dogodila „preko noći“, jer obično za ovakve društvene promjene su potrebne tri do četiri generacije.

- Pesimizam je odraz naše stvarnosti jer svi pokazatelji govore da nas čekaju gore godine, a nikako bolje. Ova godina je izborna u BiH i u svakoj izbornoj godini se namjerno dižu tenzije među političkim strankama i svi to očekuju. S druge strane i naše komšije, Srbija i Hrvatska idu u radikalizaciju odnosa i s obzirom da ne mogu rješavati svoje stvarne probleme oni se bave BiH. Pa čak i kad nema unutrašnjih problema onda će nam ih komšije stvoriti kako bi se njihova javnost bavila dešavanjima u BiH, a ne njihovim stvarnim problemima. Sve se to skupilo u ovoj izbornoj godini – istakao je Lukač.

Zanimljiva je statistika još jedne države iz regije, tako se Albanija našla među top deset najoptimističnijih država u svijetu. Sa ukupnim rezultatom od +43, čak 57 posto Albanaca očekuje bolju godinu od prethodne, dok 14 posto je pesimistično. Zatim slijedi Makedonija sa optimističnim predviđanjima kod 46 posto ispitanih, Hrvatska sa 39 posto i Srbija sa 34 posto.

Svjetska populacija je pesimistična

- Kad je riječ o cijelom svijetu, optimistične prognoze na 2018. godinu dalo je ukupno 39 posto ispitanih, dok je pesimističnih bilo 23 posto. Ovakvi pokazatelji prema analizi stručnjaka „Gallup International“ su najniži u posljednje tri godine – navodi se u istraživanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.