BIH

Rat buržoazije i raje doveo SDA u rasulo!

S preksinoćnje sjednice Predsjedništva SDA: Otvoreni unutarstranački rat

Piše: A. HADŽIĆ

16.2.2018

Sjednica Predsjedništva SDA, koja je održana preksinoć u Sarajevu, u potpunosti je ogolila stanje u kojem se stranka trenutno nalazi - u rasulu! Slučajevi "Konaković", "Škaljo", a i posljednji "Kukić", potvrdili su da je odavno započeo bespoštedni unutarstranački rat za pozicije! 

A da se zahuktava borba za osvajanje pozicija na listama za predstojeće opće izbore, pokazalo je ponajviše uvođenje Povjereništva u Kantonalni odbor SDA Tuzla. Voljom prije svih Bakira Izetbegovića, s pozicije predsjednika uklonjen je Mirsad Kukić i za glavnog povjerenika imenovan kadar stranke Amir Fazlić.

Logističari sukoba

Kukić je, tvrdi "Avazov" izvor iz SDA TK, prije desetak dana bio na razgovoru kod predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, koji je od njega tražio da podnese ostavku, i to "zbog bolesti". To je Kukića, itekako, uvrijedilo. Čak mu je, samo da odstupi s pozicije predsjednika KO, nuđeno da on bude povjerenik i da u Povjereništvo izabere pola sebi odanih ljudi, na šta on, nakon svega, nije pristao.

- Ovo je početak borbe stranačke buržoazije s rajom, koja im godinama obezbjeđuje glasove na izborima. U pitanju su pozicije na izbornim listama na predstojećim općim izborima, ali i stvaranje infrastrukture za kongres SDA koji slijedi naredne godine. Kukić je postao smetnja mnogima, koji sebe ponovo vide na dobro plaćenim parlamentarnim pozicijama u Sarajevu, ali i stranačkim funkcijama. No, poznajući Kukića, koji tako lako ne podnosi poraz, a iza sebe ima jaku stranačku bazu, pitanje je šta će se u narednim danima događati u SDA TK - kaže naš izvor.

Previranja u SDA TK nastala su mnogo prije nego što je na površinu isplivao otvoreni sukob između Mirsada Kukića i aktuelnog premijera TK Bege Gutića. U svemu su, barem za sada, najviše profitirali "logističari sukoba", ustvari nekoliko doživotnih kadrova SDA, kojima je prijetila mogućnost da se na narednim izborima njihova imena ne nađu na izbornim listama.

Važan sastanak

Teško je reći kakav će potez sada povući Mirsad Kukić. Ponižen načinom na koji je smijenjen s pozicije predsjednika stranke, koju je osnivao u Tuzlanskom kantonu, vjerovatno neće ustuknuti u borbi s Begom Gutićem, koji je na poziciju premijera došao upravo njegovom voljom.

Naime, ako je vjerovati matematici, Kukić u Skupštini Tuzlanskog kantona ima dovoljan broj ruku da do kraja mandata zagorčava život Gutiću, što bi svakako dalje cijepalo odnose unutar ove ionako pocijepane stranke. Svi naši pokušaji da dobijemo komentar od Kukića u vezi s njegovom smjenom bili su uzaludni. Kako nam je rečeno, Kukić se ne javlja jer je "na jednom važnom sastanku".

Fazlić o mogućim potresima

- Naš zadatak je da stabilizujemo stanje, radimo i sa strankom i s Vladom. TK je kanton iskusnih političara i ako ljudi zaista vole stranku i žele da se ostvare izborni ciljevi, mislim da neće biti nekih potresa. Što se tiče pozicije Mirsada Kukića, on je potpredsjednik SDA i on, kao i svaki drugi član stranke, ima svoje mjesto u Kantonalnom odboru – kazao nam je jučer Amir Fazlić, povjerenik SDA TK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.