BIH

Nena Ziza, nakon što se razboljela u Americi, poželjela da je ukopaju do muža u Livnu

Piše: A. KAMBER

16.2.2018

Ziza Zijadić, osamdesetjednogodišnja Livanjka i po rođenju Glamočka, na bolji svijet je prije nekoliko dana preselila u dalekoj Americi, što ni sanjati nije mogla do pred posljednji rat u BiH, zbog kojeg je sa kompletnom familijom, nakon razoružanja i potpunog obespravljenja livanjskih Bošnjaka, bila prinuđena otići kako bi preživjeli. Život bez rodnog kraja lakše je podnosila s obzirom da su njeni najbliži bili uz nju, ili u blizini. Ali, što je više starila, više je i mislila na rodni kraj, pogotovo otkad se razboljela prije dvije godine.

Vjerovatno sluteći brzi kraj, Ziza je sinovima Jusi, Rifetu i Ibrahimu, te kćerkama Sadiki i Refiki kazala kako bi voljela da je ukopaju pored njenog muža Ibrahima koji je umro još 1962. godine, pa je Ziza sama podizala djecu, da bi kasnije pripomogla i u podizanju unuka.

- Kad se razboljela i pala na kolica rapidno joj se pogoršavalo zdravstveno stanje. Posljednjih dana stanje je bili toliko loše da nam je doktor kazao da se radi o danima i satima, te da, ako ima ko još doći da je vidi, da to i učini dok je još živa. Svi smo stigli da je vidimo, a brat Ibrahim je stigao posljednji. Nije mogla govoriti, ali kad smo joj kazali da je i on stigao pogledala je i nešto pokušavala reći radujući se što i njega vidi. Ispunili smo joj želju i avionom prebacili iz Amerike preko Istanbula do Sarajeva, a onda vozilom do Livna - kazao je jedan od sinova, Rifet Zijadić, dipl ing. šumarstva i predratni stručnjak pilane u rodnom selu.

Lijepo februarsko vrijeme i još ljepši utisci koje je rahmetli Ziza za života sa porodicom ostavila u Guberu i Livnu bili su razlogom da se od nje oprostio veliki broj Guberana, Livnjaka, Glamočana i rodbine i poznanika iz drugih dijelova BiH. Bila su tu i sva trojica sinova, drugi članovi porodice... Rahmetli Ziza nije jedina livanjska starica koja je iz dalekih zemalja "kući došla" na tabutu. Sve ih je više takvih, premda veliki broj po cijelom svijetu raseljenih Livnjaka umire i bude sahranjen i u tuđini. Livno, jedan od najstarijih gradova u BiH i jedan od najsunčanijih i s najplavljim nebom na svijetu, sve više pada u paradoks, jer je iseljavanje sve intenzivnije, dok je povratak odavno zamro, izuzev rijetkih povrataka na tabutu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.