BIH

Denis Zvizdić ponovo lagao narodu: Nisu još pristigli svi odgovori na Upitnik Evropske komisije!

Zvizdić: Već drugi put laže narodu

K. KEŠMER - M. SMAJKIĆ

17.2.2018

Samo dan nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao pres-konferenciju na kojoj je slavodobitno prezentirao 20.000 stranica odgovora na Upitnik Evropske komisije, objavljujući da je ovaj proces konačno završen, njegov kolega, federalni premijer Fadil Novalić demantirao ga je.

Ni za ni protiv

Zvizdić je prije tri dana izjavio da je „završen jedan od najkompleksnijih procesa, vrlo uspješno uz pomoć Mehanizma koordinacije na bazi stručnosti i dovest će nas do kandidatskog statusa“. Dan nakon sjednice Vlade FBiH premijer Novalić izjavio je da se čekaju još odgovori iz Hercegovačko-neretvanskog kantona?!

Da nisu pristigli svi odgovori, potvrđeno nam je i iz Vlade HNK. Kako su nam u pisanom odgovoru objasnili, 8. februara sazvana je hitna telefonska sjednica Kantonalne vlade, na kojoj je trebalo razmotriti usvajanje cjelokupnih odgovora na Upitnik i okončanje postupka za kupovinu hotela „Ero“ za smještaj tijela kantonalne uprave.

 

- Budući da se ministri iz SDA o predložene dvije tačke do danas nisu očitovali, odnosno nisu izjasnili ni za ni protiv, niti da su suzdržani, odluke nisu mogle biti donesene - rečeno nam je iz Vlade.

Stranački odnosi

No, kako saznajemo, razlog što Vlada HNK nije uputila svoje odgovore ne leži, kako je to kazao Novalić, u štrajku koji je održavan, već u napetim odnosima između SDA i HDZ-a. Kako nam je rečeno od izvora bliskih mostarskoj SDA, njihovi ministri tražili su da se na dnevnom redu nađe samo Upitnik, ali ne i odluka o hotelu „Ero“.


Hoće li odnosi na relaciji SDA - HDZ prolongirati planiranu predaju odgovora na Upitnik 28. februara, ostaje da se vidi. Ono što bi moglo biti poražavajuće jeste što je planirano da odgovori budu predati predsjedniku Evropske komisije, što je rijetko koja zemlja do sada činila. Zbog toga bi prolongiranje značilo i neviđenu bruku za cijelu državu.


Već jednom obmanuo javnost

Nije ovo prvi put da Zvizdić svojom propagandom obmanjuje javnost. Isto je učinio prije petnaestak dana kada je nakon sastanaka s predstavnicima Vlade RS u Istočnom Sarajevu obznanio da su svi odgovori usaglašeni.


Nakon toga postalo je jasno da to, ipak, nije slučaj, s obzirom na to da RS nije htjela pristati na određene stavke u odgovorima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.