BIH

Strah zbog infekcija u bolnicama: Sepsu lani dobila 132 pacijenta

A. NUHANOVIĆ

17.2.2018

Mnogi građani koji su smješteni u bolnicu radi liječenja jedne bolesti nisu slutili da će postati žrtve opasnih bolničkih infekcija s kojima će se boriti godinama te možda postati i teški invalidi. Prema statistikama, infekcije pogađaju između pet do deset posto svih hospitaliziranih bolesnika.

Nepoželjne reakcije

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo objavljeni u biltenu kretanja zaraznih bolesti pokazuju da je na dan 29. januara njima bilo prijavljeno 17 slučajeva bolničkih infekcija.

- Bolnička infekcija je infekcija pacijenata, osoblja i posjetilaca u bolnici. Ona nije prisutna kod prijema pacijenta, a ispoljava se 48 sati nakon prijema ili kasnije nakon otpusta pacijenta iz bolnice. Rezultat je nepoželjne reakcije organizma na prisustvo mikroorganizama – kažu iz Zavoda.

Posljedica je dijagnostike, terapije i njege, navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, te dodaju da bolničke infekcije predstavljaju veliki javnozdravstveni problem, ne samo kod nas nego i u cijelom svijetu.

 Širenje i suzbijanje

- Veličinu problema određuju posljedice koje bolničke infekcije ostavljaju, a one imaju medicinski, pravni, etički i ekonomski značaj. Ne postoje zdravstvene ustanove bez bolničkih infekcija. Tu pod istim krovom žive brojni mikroorganizmi i brojni pacijenti čije je zdravstveno stanje već narušeno. Bolničke infekcije ne mogu se iskorijeniti. Zdravstvene ustanove dužne su provoditi mjere za sprečavanje nastanka i suzbijanje širenja bolničkih infekcija – pojašnjavaju iz Zavoda.

Prema podacima iz mjesečnih biltena Zavoda za javno zdravstvo FBiH, lani su sepsu, odnosno trovanje krvi, imala 132 pacijenta, a većina je nastala kao rezultat bolničke infekcije.


Neki od faktora rizika za nastanak bolničkih infekcija:

- Imunokompromitirani pacijenti
- Hirurške intervencije, kateteri, respiratori
Dužina hospitalizacije
- Antibiotska terapija duža od 10 dana
- Implantacija protetičkog materijala
- Transplantacija organa i tkiva

Alarmantni podaci

Zapanjujući je podatak da smrtni slučajevi povezani s bolničkim bakterijama čine četvrti vodeći uzrok smrtnosti među Amerikancima, iza teških srčanih oboljenja, raka i bolesti pluća. Prema podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), svaki 25. bolesnik u tamošnjim bolnicama dobije bolničku infekciju, a to je oko 648.000 pacijenata godišnje, od kojih 75.000 zbog njih umire.

Situacija nije mnogo bolja ni u Evropi, gdje oko 3,2 miliona ljudi godišnje dobije infekcije tokom bolničkog liječenja, što je svaki 18. bolesnik, a umre ih oko 50.000.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.