BIH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Dodik nije govorio istinu o putovanjima kroz Hrvatsku, tražio je zaštitu

Srna

18.2.2018

Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopćilo je danas da predsjednik RS Milorad Dodik nije govorio istinu o svojim putovanjima kroz Hrvatsku.

U saopćenju se navodi da je kabinet predsjednika RS 12. februara uputio dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH, posredstvom kojeg je od institucija Hrvatske zatraženo da se za putovanje predsjednika RS planirano za 14. februar, na jednom od graničnih prijelaza sa Hrvatskom "osigura nesmetan prijelaz, te patrola policije i policijska pratnja sa eskortom". 

"U istom dopisu je navedeno da pratnja predsjednika RS putuje naoružana, s precizno navedenim serijskim brojevima oružja, kao i tačnom količinom prateće municije. Ministarstvo vanjskih poslova BiH ove podatke neće objaviti iz sigurnosnih razloga", navedeno je u saopćenju

U saopćenju se navodi da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH dopis istog dana uputilo Ambasadi BiH u Zagrebu, uz instrukciju da odmah bude proslijeđen nadležnim institucijama Republike Hrvatske, što je blagovremeno i učinjeno.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH u ovom trenutku ne raspolaže informacijama da li je molbi predsjednika RS udovoljeno i na koji način su institucije Republike Hrvatske bile uključene u realizaciju pomenutog putovanja, te pozivamo zainteresovane medije da se o tome informišu u institucijama Republike Hrvatske", navedeno je u saopćenju.

Dodaje se i da je Dodik jučer potvrdio da je tokom drugog putovanja kroz Hrvatsku, 15. februara, službeno vozilo u kojem se on nalazio presrela Policija Hrvatske, zbog toga što se kretalo nedozvoljenom brzinom, te da je zbog toga na licu mjesta plaćena kazna predviđena za takve prekršaje.

Tim povodom, Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva sve državljane BiH da se, kada upravljaju motornim vozilima u drugim zemljama, pridržavaju važećih propisa, te da ne ugrožavaju živote i imovinu drugih lica, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je jučer u Banjoj Luci da nikada u Hrvatskoj nije imao, niti izazvao incident.

- U Hrvatskoj nikada nisam imao, niti izazvao incident. Prije nekoliko dana, kada sam se vraćao s proslave Dana državnosti Srbije, kod Vinkovaca je moju kolonu zaustavila hrvatska saobraćajna policija zbog prekoračenja brzine. Uredno smo platili kaznu i to je to - rekao je Dodik novinarima.

On kaže da kada ide u Hrvatsku ne nosi oružje, niti treba da ga štiti policija te zemlje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.