BIH

Vozači oprez: U zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni snijeg na kolovozu, na graničnim prijelazima Izačić i Velika Kladuša zabranjen saobraćaj za teretna vozila

Avaz.ba

18.2.2018

Na kolovozima u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni ima snijega, dok je u ostatku zemlje kolovoz mokar. 

Iz BIHAMK-a upozoravaju na moguću poledicu u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. 

Pojačan oprez savjetuju i zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja. Posebno izdvajaju puteve preko planinskih prijevoja, kao i dionice koje prolaze kroz usjeke. 

Apeluju na vožnju prilagođenu uvjetima na putu i napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Vozače koji se kreću preko planinskog prijevoja Borova glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravaju na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad - Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. Mole se vozači da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom. 

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka - Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka - Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac - Drinjača. Na ovim dionicama izmijenjen je režim saobraćanja.

Pojačan promet vozila tokom dana očekuje se na dionicama koje vode prema ski-centrima i aktuelnim zimskim izletištima. Trenutno je pojačana frekvencija vozila na izlazu iz BiH na graničnim prijelazima: Bosanski Brod, Velika Kladuša i Bosanska Gradiška.  

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i šlepere na graničnim prijelazima Izačić i Velika Kladuša. 

Na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška i Gradina na izlazu iz naše zemlje čeka se 90 minuta. Na graničnom prijelazu Bosanski Brod pojačana je frekvencija vozila. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.