BIH

Akademik Mirko Pejanović: Antinacionalističke stranke moraju se udružiti na izborima

Pejanović: Program ubrzane integracije BiH u EU

S. DEGIRMENDŽIĆ

18.2.2018

Akademik Mirko Pejanović i član Predsjedništva SDP-a BiH, u razgovoru za „Dnevni avaz“ ocijenio je da BiH u ovoj godini neće ostvariti značajniji napredak na bh. putu u evropske integracije. Razlog tome je s jedne strane kašnjenje s odgovorima Vijeća ministara na Upitnik Evropske komisije, a s druge smatra da će procese na evropskom putu usporiti i stranačke obaveze kadrova na čelnim funkcijama u institucijama.

Odlazak mladih

- Čak ukoliko evropske institucije i utvrde mišljenje o Upitniku, ono neće biti iskazano dok ne prođu izbori i dok se ne izabere nova vlast - kaže Pejanović, dodajući da nije isključeno da bude i zahtjeva za korekciju odgovora ili dodatna pojašnjenja.

Ipak, nasuprot nacionalističkim strankama koje su, kaže, dovele građane i zemlju u nezavidnu situaciju, zbog čega sve više mladih odlazi, naročito ljekara, Pejanović ističe da sve više jača ideja šireg ujedinjenja opozicionih stranaka na ovogodišnjim općim izborima u BiH. I to se, kako kaže, ne odnosi samo na DF, s kojim SDP ima sporazum o saradnji.

- To udruživanje snaga mora ići na širi front svih antinacionalističkih snaga, a koji je na programu ubrzane integracije BiH u EU i na programu evropeizacije naše zemlje. Jer, bez evropeizacije u svim aspektima života nema sigurnosti ni za koga - kaže prof. Pejanović.

U toku razgovori

U pravcu ideje da samo ujedinjeni građansko-demokratski blok antinacionalističkih stranaka može dovesti do promjena, Pejanović ističe i da su u SDP-u proteklih dana vođeni razgovori kako bi se došlo do sporazuma o podršci onim kandidatima koji nose vrijednosti jednog takvog fronta.

Simbolički važna funkcija

Pejanović smatra i da se u kontekstu ovogodišnjih izbora nekako previše priča o kandidatima stranaka za Predsjedništvo BiH.

- A to je simbolički važna funkcija. Naravno da, ukoliko su sva tri člana Predsjedništva saglasna, onda država BiH ima određeni imidž u evropskim i međunarodnim razmjerama, u povjerenju građana prema vlasti, ali treba se posvetiti puno važnijim temama, ekonomskom, socijalnom, kulturnom i političkom razvoju - zaključuje Pejanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.